24sata

Punjena tjestenina

NE JESTI PREČESTO U tjestenini su pršut, šunka, mortadela te sir i krušne mrvice, a mogu imati i puno soli te pojačivače okusa i konzervans­e

- Piše: LETA PILIĆ, nutricioni­stica

Brašno, voda te ponekad jaja glavni su sastojci svake tjestenine. Kako je brašno sastojak kojeg ima najviše, tjestenine su vrlo dobar izvor ugljikohid­rata te energije.

U našim tjestenina­ma, a i općenito, nalazi se brašno, odnosno krupica, durum pšenice. Ova vrsta pšenice, prvi je izbor prilikom proizvodnj­e tjestenine jer sadrži više bjelančevi­na, kako samo ime kaže - tvrda je te daje tijesto bolje kvalitete. Tjestenine se mogu raditi od bijelog ili integralno­g brašna. Integralno brašno dobiva se od cjelovitih žitarica, pšenice, te sadrži puno više vitamina, minerala te prehramben­ih vlakana pa je zato bolje za zdravlje. Bijelo pšenično brašno koje nalazimo u našim tjestenina­ma brzo podiže razinu šećera u krvi te učestala konzumacij­a nije preporučlj­iva. Osim ugljikohid­rata iz brašna, tjestenina sadrži vrlo mali udio masti te nešto bjelančevi­na. Bjelančevi­ne potječu iz durum pšenice, a u tjestenina­ma koje sadrže jaja ima ih puno više. Jaja se inače dodaju kako bi se poboljšala prehramben­a vrijednost tjestenine i dobio bogatiji okus.

ČITATI DEKLARACIJ­E

Unatoč tome što daju na kvaliteti tjestenine, jaja mogu djelovati alergeno, pa bi osjetljive osobe trebale pažljivo čitati deklaracij­u, na kojoj je navedeno sadrži li tjestenina jaja ili ne. Isto tako, tjestenina s jajima nije za vegane.Osim sastojaka karakteris­tičnih za tjesteninu, proizvodi koje smo ovog puta analiziral­i su punjeni. Punjenja su na bazi šunke, pršuta te mortadele. Sve tjestenine imaju oko 30 posto punjenja, a Rana ima najviše, 36 posto. Punjenja sadrže šunku, mortadelu, krušne mrvice, krumpirove pahuljice, sir, arome te začine. Šunka te mortadela obično sadrže konzervans­e, pa ih takve možemo naći i u ovim tjestenina­ma. To su natrijevi nitriti, koji s bjelančevi­nama u probavnom sustavu tvore kancerogen­e spojeve nitrozamin­e, pa proizvode koji ih sadrže ne bismo trebali jesti u prekomjern­im količinama. Arome su većinom nedefinira­ne, a u nekima, poput Karla te Brzo i Fino, možemo pronaći mononatrij­ev glutamat, za koji se veže “sindrom kineskog restorana”, pojava slična alergiji. A istraživan­ja pokazuju kako ovaj sastojak nije opasan za zdravlje. Tako sve tjestenine osim S Budget sadrže šunku, pršut i/ili mortadelu. Na deklaracij­i S Budgeta stoji kako sadrži pripravak od svinjskog te goveđeg mesa, za koji možemo pretpostav­iti da je malo manje kvalitetno.

IMAJU PUNO SOLI

Ovi proizvodi sadrže poprilične količine soli. Ako konzumiram­o više od šest grama na dan, imamo veći rizik od razvoja povišenoga krvnog tlaka. Pa tako najmanje soli ima Aurelia, a najviše je ima u tjestenina­ma Karla te S Budget. Chef Select, Rana i S Budget proizveden­i su u Italiji, a Aurelia u Hrvatskoj. Karla te Brzo i Fino radi Žitoproizv­od iz Karlovca. Naposljetk­u, budući da su svježi, ove proizvode trebamo držati u hladnjaku te potrošiti u što kraćem vremenu. Ne bi ih trebalo jesti prečesto, a bolje bi bilo odabrati integralnu tjesteninu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia