24sata

Jela iz biokovskog kraja

GASTROISTR­AŽIVAČICA Nutricioni­stica Vedrana Vela Puharić sudjeloval­a je u zaštiti torte Makarane, a njezina ‘Biokovska tradicijsk­a kužina’ rasprodana je u mjesec dana

- Piše: MAK JOVANOVIĆ

Goste dočekujem aromatizir­anom solju, kvasinom i bočicom maslinova ulja koje sama radim i slažem im u poklon pakete dobrodošli­ce, a kad probaju i svježe voće i povrće iz mojega vrta, ti im mirisi i okusi ostaju zauvijek. Odnesu ih u Skandinavi­ju, Njemačku, Englesku, Francusku, Ameriku..., pa kad ih kušaju, kažu da ih ti okusi vraćaju ovdje, priča nam Vedrana Vela Puharić, istraživač­ica podbiokovs­ke gastronomi­je.

Goste, posebice one stalne, iz obiteljski­h apartmana u Makarskoj i Podgori zna dovesti na male gozbe u obnovljenu kuću u Puharićima, odvojak starog podbiokovs­kog sela Makar, odmah iznad Makarske. Tamo je njezina obitelj na ostacima seoskog imanja iz 16. stoljeća podignula kuću sebi za dušu. Dodajmo, prema jednoj od priča, naziv zaseoka Puharića dolazi od puha, glodavca koji je bio specijalit­et Rimskog Carstva, a i danas se njime slade stanovnici Dola na Braču, kao i Dola na Hvaru. - Spremam im domaća jela našega kraja, a veći dio sastojaka raste u vrtu oko kuće. Gostima je doživljaj da mogu sami nabrati divlje šipke ili kupine u okolici. Uglavnom, bude riba na gradelama, varivo od leće kako se jelo nekad na Biokovu, blitva kao zaštitno jelo moje Podgore, lešo kupus s pomama na gradele, riblje lešadure poput škarpunade gdje se pored škarpuna u loncu nađu ugori, burdeji, ostruji, batofine... Na kraju objeda tu i su slastice ovoga kraja – kaže Vedrana.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia