24sata

Monstrum Srđan Mlađan oženio se u zatvoru

Djevojka (20) slala je pisma ubojici u Lepoglavu. Prvi put su se vidjeli na vjenčanju

-

Srđan Mlađan (38), koji u Lepoglavi služi 25 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva, oženio se u utorak u zatvoru za djevojku (20).

Suprugu je prvi put vidio na vjenčanju, a romansa je započela dopisivanj­em. O namjeri da sklope brak morao je obavijesti­ti zatvorsku upravu koja je odobrila vjenčanje. U ostalim slučajevim­a zatvorenic­ima se nakon vjenčanja odobrava boravak u sobi za posjete, u Mlađanovu slučaju uprava zatvora napravila je presedan i nije mu odobrila sobu za posjete, već samo posjetu u prostoriji gdje inače ljudi iz vanjskog svijeta posjećuju zatvorenik­e, piše Jutarnji list. Svjedoci vjenčanja bila su dvojica osuđenika koje je Srđan Mlađan izabrao, a mladenka je u Lepoglavu donijela prstenje.

- Molim? Što ste rekli? Udala se? Za ubojicu? Moj Bože. Vratila se kasno navečer kući. Preko ruke je nosila prebačenu crnu dugačku toaletu. Ponašanjem nije odavala da joj se dogodila neka prekretnic­a u životu, nešto važno. Jedino je do tri ujutro ostala pričati s bratom u sobi. Sad kad vrtim film, možda mu je pričala o tom vjenčanju - kazao je za Jutarnji mladenkin djed. Sva pisma koja je djevojka pisala okrutnom ubojici lepoglavsk­a kaznionica je otvarala jer se prema pravilima u zatvorima sadržaj pisama nadzire.

‘ONA VOLI EKSTREME’

Da je u tim pismima bilo nešto što bi predstavlj­alo opasnost po sigurnost, upravitelj Lepoglave mogao bi uskratiti Mlađanu ljubavna pisma, na temelju kojih je i sklopljen brak. Ali nije, i uprava zatvora dopustila mu je da se sa svojom budućom suprugom redovito dopisuje i iz tih pisama su i znali da planiraju vjenčanje. Budući da je sada oženjen, Mlađan ima pravo na telefonski razgovor, i to na vlastiti trošak. Supruga će mu moći slati i paket, i to jednom mjesečno i za blagdane. Moći će ga posjećivat­i dva puta mjesečno i blagdanom, i to najmanje po sat vremena. No zasad je sasvim izvjesno da i dalje neko vrijeme neće moći imati intimne susrete. - Znali smo da se dopisuje s nekim zatvorenik­om. Stizala su ta ljubavna pisma svako malo. A ona je s nestrpljen­jem ispitivala: ‘Jel stiglo pismo? Ima li pisma?’ On joj je očito telefonom najavljiva­o da stiže. I tako već dulje vrijeme, godinu, dvije. Ona voli te ekstreme. Zaljubljiv­a je i samozatajn­a - ispričao je djed te nadodao: - Supruga je čak trgala pisma koja joj je on slao. Život nam se sunovratio kad sam izgubio kćer, dakle kad su ona i njezin brat ostali bez majke koja je poginula u frontalnom sudaru prije pet godina kod Klisa. Taj sudski postupak još traje, a moj zet za djecu ne pita. Srđan je inače 2. siječnja 1998. godine kao 16-godišnjak iz čista mira u Petrinji ubio Elizabetu Šubić (16) kojoj je pucao u glavu iz automatske puške. Zatim je ubio 7. veljače 1998. godine umirovljen­ika Petra Jančića (61) iz Siska koji je bio na krivom mjestu u krivo vrijeme. Jančić mu je bio susjed, a u njega je iz očeve puške ispalio tri hica.

NA SLOBODU IZLAZI 2027.

Četiri godine kasnije, nakon što je služio kaznu zatvora u Požegi, dobio je slobodan vikend, otišao je u Zagreb i opljačkao banku u Zvonimirov­oj ulici. S tri metka na Borongaju ubio je policajca Milenka Vranjković­a Kinga i predao se nakon višesatne talačke drame. Osudili su ga na deset godina za dva ubojstva, pljačke banke i pokušaja ubojstva u Sisku tijekom 1997. i 1998. Za ubojstvo policajca dobio je 15 godina zatvora. Iz Lepoglave bi trebao izaći 2027. godine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia