24sata

U kamionu s Balkana pronašli 39 mrtvih...

KRENULI SU IZ BUGARSKE? Vozača hladnjače nađene kraj Londona su uhitili. Policija utvrđuje okolnosti tragedije i identitete žrtava za koje su sumnja da su ilegalni migranti

- Piše: VIŠNJA KRAGIĆ MAHMUTOVIĆ

Mo Robinsona (25) iz Sjeverne Irske policija je uhitila zbog sumnje na ubojstvo. Policija trenutačno radi na rasvjetlja­vanju slučaja i identifici­ranju tijela 38 odraslih i tinejdžera.

- Nastavljam­o s istragom. Ovo je tragičan incident u kojem je živote izgubilo mnogo ljudi. U tijeku su naša ispitivanj­a kako bi se utvrdilo što se dogodilo - zaključio je inspektor Andrew Mariner dodavši kako vozač zasad ostaje u pritvoru. Kako prenosi Sky, vjeruje se da je kamion stigao iz Bugarske i u Veliku Britaniju ušao preko Walesa. Hrvatska policija provjerava je li kamion prošao i kroz Hrvatsku. Sun neslužbeno prenosi kako je kamion u subotu trajektom stigao u velšku luku Holyhead i potom se autoputom zaputio u Grays, na jug Engleske. Na trajekt se navodno ukrcao u Dublinu i sama ruta njegova putovanja je izrazito neuobičaje­na. Za kamion koji dolazi iz Europe uobičajena bi ruta trebala biti Calais - Dover, no tamo su kontrole rigorozne - policija ima izvježbane pse, pa čak i detektore otkucaja srca. Sumnja se da je kamion u Irsku stigao preko francuske luke Cherbourg, koja ima izravnu liniju s irskom lukom Rosslare, da bi se u Dublinu onda ukrcao na trajekt za Wales. Kamion je pronađen u industrijs­koj zoni Waterglade Industrial Park istočno od Londona. U srijedu oko 1.40 sati policiju je alarmirala Hitna pomoć. Bugarski ministar vanjskih poslova nije jučer mogao potvrditi je li kamion krenuo iz Bugarske.

- Ovo je nezamisliv­a tragedija - rekao je britanski premijer Boris Johnson. Sun doznaje kako se radilo o kamionu-hladnjači, kod kojeg se u prikolici temperatur­a može spustiti i do “minus 25”, no nemaju potvrdu da je hlađenje bilo aktivirano. Prije 19 godina u kamionu u luci Dover policajci su pronašli 58 tijela. Svi su umrli od gušenja. Vozač Perry Wacker je tad osuđen na 14 godina zatvora zbog krijumčare­nja ljudi. Tu operaciju je organizira­la kineska mafija.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia