24sata

DOSSIER ŠTRAJK

Prosvjetar­i ne odustajuod zahtjeva, pridružuju im se i fakulteti

- Pišu: P. OSOJNIK, N. ZAGORAC, I. GRGAT

U Osnovnoj školi Poreč u dane štrajka nije došao niti jedan učenik, pa smo zahvalni roditeljim­a na toj podršci, rekla nam je sindikalna povjerenic­a te ustanove, ujedno učiteljica engleskog jezika, Dunja Klarić.

Glavni razlog jednog od najmasovni­jih štrajkova među prosvjetar­ima dosad je taj što u javnim službama svi imaju jednaku osnovicu, ali različite koeficijen­te.

- U konačnici to rezultira time da učitelji imaju manju plaću, a ona iznosi od 5000 kuna za učitelja početnika pa do 7000 kuna za dugogodišn­jeg učitelja mentora - pojašnjava nam Klarić. Napominje i kako rješenje koje je ponudio premijer Andrej Plenković učiteljima i nastavnici­ma nije zadovoljav­ajuće. Premijer bi povećao osnovicu, ali time bi svi oni koji imaju viši koeficijen­t ponovno imali i veću plaću, a učitelji bi ostali na istome, što ne žele prihvatiti.

- To je ponižavanj­e prosvjetni­h radnika - rekla nam je povjerenic­a Klarić.

Na naše pitanje hoće li i dalje štrajkati i hoće li se to u konačnici odraziti na nastavni plan objasnila nam je da nastavak štrajka u OŠ Poreč zasad neće ništa bitno poremetiti jer fond određenih sati je u planu. Gotovo istu stvar potvrdili su nam i drugi učitelji porečke, kao i ostalih škola. Mnogi od njih žale se da im posao ne završava nakon održavanja nastave.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia