24sata

KISELI KUPUS ZA BOLJI IMUNITET I PAMCENJE

Kupus je odličan za smanjivanj­e kolesterol­a, mršavljenj­e, jačanje mišića i liječenje čira na želucu

- Piše: IDA BOROVAC

Kupus je doista čudesna namirnica. Ne samo što je bogat mineralima nego se oni nalaze u omjerima koje tijelo najlakše može iskoristit­i.

Iako se kuhanjem njegova korisnost smanjuje, sve što vrijedi za svježi vrijedi i kiseli kupus. Čak štoviše. Kupus je jedna od rijetkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju tijekom procesa kiseljenja. Tako se fermentaci­jom stvara i vitamin B12, koji se inače nalazi isključivo u namirnicam­a životinjsk­og podrijetla, stoga se kiseli kupus osobito preporučuj­e veganima i vegetarija­ncima. Po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom i narančom. Tijekom dugih plovidbi pomorci su u potpalublj­u obavezno prevozili drvene kace pune kiseloga kupusa kako mornari ne bi oboljeli od nedostatka vitamina C, odnosno skorbuta. Čak je i tekućina dobivena kiseljenje­m kupusa ljekovita. Rasol se kod nas udomaćio kao napitak koji pomaže kod svih tegoba vezanih uz probavni trakt te kao narodni lijek za smanjivanj­e oteklina na zglobovima. Eksperimen­talno je dokazano da se sokom od svježega kupusa uspješno liječe čir na želucu i upala debelog crijeva. Pretpostav­lja se da je za to zaslužan vitamin U, čiji manjak u želucu i crijevima stvara preduvjete za razvoj čira. Sok od svježega kupusa potiče izmjenu tvari u stanicama i povoljno djeluje na sluzokožu crijeva.

ZA BOLJU KONCENTRAC­IJU Pomiješan sa sokom od mrkve i repe odličan je napitak za one koji pate od manjka kalcija. Također se preporučuj­e ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoz­e. Djeluje na dobro raspoložen­je, zahvaljuju­ći boljem iskorištav­anju bjelančevi­na, čini organizam otpornijim na stres te aktivira izmjenu tvari.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia