24sata

Sve što niste znali o meni

- Piše: HELENA IVANKOVIĆ

Gurmanka Željka Klemenčić (40) velika je ljubitelji­ca hrane, ali joj to nije oduvijek bio prioritet. Nakon stanke od dvije i pol godine vratila se u žiri kulinarsko­g showa “Tri, dva, jedan - kuhaj”. Sama je počela kuhati iz hobija koji joj se do danas pretvorio u način života. Dok je bila studentica komparativ­ne književnos­ti i rusistike, a potom i urednica magazina Playboy, imala je veliku želju baviti se gastronomi­jom. Cijele dane je provodila u redakciji pa nije stigla kuhati te su joj vrećice i kantice s ručkom postale svakodnevi­ca.

HRANILA SE NEZDRAVO

- Nisam bila zadovoljna činjenicom da cijeli svoj dan ostavljam u redakciji, shvatila sam da beskonačna količina teoretizir­anja o hrani ne vodi nikamo, da stvari koje gledam, čitam i konzumiram nemaju veze s onim što radim. Počela sam se osjećati kao crna ovca u firmi, išla bih na posao i nosila sa sobom dvije vreće stvari i hrane, kao da se selim - ispričala je Željka kako je provodila dane u Playboyu. Hranila se sirovom hranom koja ju je nagnala da se počne educirati o kuhanju i zdravoj prehrani. Voli jednostavn­u hranu i čiste okuse, najdraža namirnica joj je cikla, a obožava pisati o hrani, gastrotrad­iciji i kuharima. Iako joj je to poslovni život, ona ga smatra i privatnim jer kuha za svoj gušt, društvo i obitelj. Dok je bila djevojčica, bila je bucmasta i bila joj je velika želja popraviti tijelo i brinuti o zdravlju. Tad se bavila gimnastiko­m i tenisom, a sad voli jogu i trčanje. Prvi posao koji je radila bio je sezonski. Brala je rajčice i paprike, a potom započela novinarsku karijeru i honorarno radila za Radio Vinkovci. Deset godina je provela radeći kao urednica i novinarka, a u Playboyu je dala otkaz zbog, kako je svojedobno rekla, nedostatka slobode. Imala je različite novinarske pothvate, primjerice pokretanje kulinarsko­g priloga Nedjeljnog Jutarnjeg lista “Dobra hrana”. Ipak, to nije potrajalo. Željki, pak, nije bio problem napustiti visoku poziciju u magazinu kako bi strast prema gastronomi­ji pretvorila u biznis. Nije željela samo slikati hranu i pisati recepte, nego razvijati dublje gastro teme.

- Mene zanima nešto što nije naslikavan­je restoransk­e hrane, elitističk­i snoberaj, populistič­ko pretiskiva­nje istih recepata unedogled. Kiosci i internet su zatrpani lošim receptima te ako želiš načeti bilo koju ozbiljnu temu vezanu za hranu, nemaš mjesto gdje bi je mogao potražiti - rekla je Željka jednom prilikom. Potom je okupila grupu istomišlje­nika i stvorila gastro magazin Mrvica.

UZELA PAUZU ZBOG SINA

- Definitivn­o ne mogu živjeti samo od Mrvice, makar radim više nego što sam ikad u životu radila - rekla je gurmanka prije šest godina. Željkin partner Gordan Zečić bivši je urednik Playboya, a na televizijs­kim ekranima se nije pojavljiva­la posljednje dvije i pol godine jer je početkom ožujka 2017. rodila njihovo prvo dijete, sina Peru. Željka je sad ponovno s Tomislavom Špičekom (44) i Ivanom Pažaninom (34) u studiju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia