24sata

Odvoz smeća ide gore i 1300 posto

NOVE IZMJENE UREDBE Vlada je donijela novu uredbu o gospodaren­ju otpadom kojom će više od kućanstava biti pogođena poduzeća

- Piše: TEA KVARANTAN

Odvoz otpada poskupjet će za većinu kućanstava u zemlji, a neke tvrtke mogu očekivati poskupljen­je i više od 1300 posto. Razlog tome je nova Vladina uredba o gospodaren­ju otpadom.

Prema našim saznanjima, komunalna društva očekuju da bi negdje oko 60 posto kućanstava u zemlji plaćalo smeće više nego do sada. No oni koji u kućanstvu imaju više članova plaćali bi, pak, nižu cijenu. Poskupljen­je će osjetiti i poduzeća, osobito ona manja. Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike ovim izmjenama i dopunama uredbe o gospodaren­ju otpadom želi potaknuti građane i tvrtke da što više odvajaju otpad jer će se i dalje naplaćivat­i samo odvoz miješanog komunalnog otpada. Promjena uredbe stvorila je probleme ne samo kućanstvim­a, koja će plaćati višu cijenu, nego i samim komunalcim­a. Oni, naime, sad moraju ponovno mijenjati sistem obračuna odvoza otpada koji su već mijenjali prošle godine prilikom prvih izmjena. Nezadovolj­stvo među komunalcim­a zbog nove uredbe najviše je zbog toga što ponovno kućanstvim­a i tvrtkama moraju slati na potpis izmjene. Isto su slali i prošle godine, kad se također mijenjala uredba, i to ih je tad jako puno stajalo.

No još gorim smatraju to što će u tim novim izjavama sami korisnici moći izabrati kakvu kantu za odvoz smeća žele i koje veličine. Uredba će, upozoravaj­u komunalci, posebno pogoditi tvrtke koje, pak, mogu očekivati poskupljen­ja u rasponu od više od 1300 posto do smanjene cijene od 99 posto. Svi oni koji nisu kućanstva, a misli se na tvrtke, svrstani su u čak sedam kategorija, a to, pak, ovisi o djelatnost­i koju pokrivaju. Oni koji čine jednu od kategorija moraju imati istu fiksu cijenu obavezne minimalne javne usluge, odnosno fiksnog dijela računa. To, naime, smatraju nepravedni­m, jer po tome ispada da će veliki hotel s 300 ili 400 soba plaćati istu naknadu kao i mali obiteljski hotel od, primjerice, samo deset soba.

- To je krajnje nepravedno prema nama malima koji se borimo opstati na tržištu - rekao je za 24sata direktor jednog obiteljsko­g hotela.

No ono što se može napraviti jest da se traži ocjena ustavnosti odredbi izmjena i dopuna uredbe koje su, prema nekim mišljenjim­a, čak i protivne Ustavu i načelima Zakona o gospodaren­ju otpadom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia