24sata

‘Nemojte ga u naš zatvor, bit će problema...’

APEL PONIŽENIH ČUVARA ČETNIČKE PROVOKACIJ­E Kriminalca iz Srbije, koji je lažno optužio pravosudne policajce za mito, vratili su u isti zatvor. Čuvari se sad plaše novih incidenata

- Piše: VILIM CVOK

Krajem 2015. godine kod srbijansko­g kriminalca Nikole Rgića u zatvoru su našli mobitel. On je potom jednog pravosudno­g policajca optužio da mu ga je dao za novac.

Uz njega je na poligrafsk­om ispitivanj­u završilo još nekoliko njegovih kolega. Nakon mučnog i ponižavaju­ćeg postupka svi su oslobođeni te su Rgića prijavili za lažno prijavljiv­anje kaznenog djela.

Taj sudski postupak, za koji je kaznenim zakonom propisana kazna do tri godine zatvora, još nije pravomoćno riješen, a Rgića, koji je nakon što su kod njega našli mobitel bio u drugim zatvorima, i to pod pojačanim nadzorom, ovaj tjedan vratili su u stari zatvor, što je ogorčilo pravosudne policajce koji su zbog njegovih optužbi bili poniženi, omalovažav­ani i dovedeni u jako neugodan položaj. Zamolili su nadređene da ga premjeste u drugu penalnu ustanovu. Upravitelj je pokazao određenu empatiju, no od toga zasad još ništa.

PLJAČKAO PO HRVATSKOJ

- Nalazimo se u jednoj neugodnoj, jako stresnoj i rizičnoj situaciji, koja ne mora biti takva, nego se lako može izbjeći uz malo sluha, razumijeva­nja i pažnje osoba na rukovodeći­m mjestima koje do sada nije pokazalo nikakvo razumijeva­nje niti zainteresi­ranost za agoniju koju su službenici već prolazili - apeliraju pravosudni policajci tražeći nadređene da Rgića premjeste u drugi zatvor. Pitaju se što će se dogoditi, primjerice, ako se sam ozlijedi i za to optuži njih ili isprovocir­a neki incident.

- Nismo naišli na razumijeva­nje ni kad nam je trebala biti osigurana pravna pomoć u postupcima koji su protiv službenika pokrenuti od strane trećih osoba zbog obavljanja poslova i zadataka koji su mu u opisu radnog mjesta. Opet nas se izlaže velikoj količini stresa, čime se može nepotrebno ugroziti naše zdravlje. Izloženi smo rizicima koji mogu ugroziti egzistenci­ju, kako nas, tako i naših obitelji - navode pravosudni policajci.

Rgić je u Hrvatskoj u rujnu 2017. godine pravomoćno osuđen na jedinstven­u kaznu od tri godine i devet mjeseci zatvora. Toliko je na Županijsko­m sudu u Rijeci dobio 2016. godine za razbojništ­vo, krađu i prijevaru. U ta tri nedjela nezakonito je stekao oko 27.000 kuna.

Na Općinskom sudu u Šibeniku u lipnju 2016. godine osuđen je na osam mjeseci zbog krađe.

ARKANOV OBOŽAVATEL­J

U Srbiji je, prema njegovim riječima, bio osuđen na sedam godina robije zbog pokušaja ubojstva i iznude. Tvrdi da je tu kaznu odslužio. Na svojem profilu na Facebooku Rgić je objavio fotografij­u s istetovira­nim likom ratnog zločinca Željka Ražnatović­a Arkana. Na jednoj fotografij­i je u trenirci na kojoj piše “belgrade boys hooligans”, a na jednoj pozira nasloljen na

Porsche.

 ??  ?? Razbojnik Nikola Rgić na leđima ima istetovira­nog Arkana
Razbojnik Nikola Rgić na leđima ima istetovira­nog Arkana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia