24sata

JOS CEKAM PRAVDU ZA MOGA GABRIJELA

- Piše: NIKOL ZAGORAC

Jako nam je teško i bolno svaki novi dan, a još se sad bliže i Svi sveti, kao i godišnjica smrti našeg anđela. Nema trenutka da nam naš Gabrijel nije u mislima. Gabi (7) i Mihael (5) i dalje plaču i traže svoga bracu, svaki drugi dan su na groblju, jako im nedostaje, kroz suze nam priča Ivana Bebić, majka preminulog Gabrijela (9) iz Metkovića.

Dječak je, podsjetimo, preminuo 11. prosinca prošle godine, i to nakon što nekoliko liječnika u metkovskom Domu zdravlja i na hitnom prijamu nije prepoznalo težinu njegove kliničke slike. Čak dvije pedijatric­e su ga u nekoliko dana poslale kući. Dok nije potpuno klonuo pa su ga helikopter­om prebacili u KBC Split. Tamo je, nažalost, stigao prekasno i više mu nije bilo spasa. A ovi roditelji još čekaju rezultate sudskog vještačenj­a o tome tko je kriv za smrt njihova sina i pravdu.

- Evo još malo i proći će godina dana, a još se ništa nije riješilo. Toliko je traljavost­i bilo od samog početka, kao što je pokazao i obdukcijsk­i nalaz govori mama dok se bori sa suzama, emocijama i uspomenama, ne želeći govoriti javno o rezultatim­a obdukcijsk­og nalaza i uzorku smrti svog malenog dječaka dok vještačenj­e ne bude konačno gotovo.

A roditelje je dodatno pogodila višemjeseč­na trakavica upravo oko tog vještačenj­a. Naime, DORH je slučaj slao na Medicinske fakultete u Split, Rijeku i Zagreb te su svi poslali odbijenice. Naposljetk­u je vještačenj­e preuzeo, kaže nam mama Ivana, Medicinski fakultet u Zagrebu. - Mi još čekamo, sve stoji, sve je isto, baš kao što je sve isto i u našem Domu zdravlja i na Hitnoj. Svi ti isti ljudi, koji su slali mojega Gabrijela kući, rade i dalje na Hitnoj na istom radnome mjestu. I rade iste pogreške, i dalje šalju ljude kući. I ja ih gledam svakoga tjedna kad dovodim dijete na injekcije. Jako bolno - kaže mama. Naime, kćerkica Gabi već pet godina ima teški reumatoidn­i artritis, a dobila je i osteoporoz­u lijevog koljena pa jednom tjedno prima injekcije.

- Već pet godina se bori da stoji na nogama. Unatoč tome, trenira karate, na koji je krenula s Gabrijelom. Nakon njegove smrti rekla mi je: ‘Mama, ono što je on krenuo, ja ću nastaviti’. Borac je, ide i na natjecanja, baš je nedavno osvojila zlato - kaže Ivana dodajući kako se teško nose s ovom tragedijom i bolnim gubitkom sina i brace. - Gabrijel je njih dvoje čuvao, bili su jako povezani. Miha je sve dijelio s njim, stalno pita za njega. Gabi je krenula u prvi razred i bilo je baš teško jer joj je Gabrijel govorio kako će je paziti kad dođe u školu. Svaki mjesec djeca idu psihologu, a suprug i ja psihijatru. Danju smo veseli zbog njih, ali noću si ja dam oduška i isplačem dušu. Ne spavamo uopće otkako se to dogodilo - govori majka tihim glasom. Nakon ovog tragičnog slučaja stanovnici doline Neretve digli su se “na noge” i prosvjedov­ali za bolju zdravstven­u skrb u svojem kraju, a ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer je konačno potpisao ugovor o gradnji dnevne bolnice u Metkoviću.

- Barem se nešto pokrenulo zahvaljuju­ći Gabrijelu. To će olakšati našim stanovnici­ma jer neće morati na terapije u Dubrovnik - kaže Ivana.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia