24sata

Smijenili policijske šefove zbog jurnjave na cestama

Zadarski policajci nisu kaznili Josipa Ćelića i još jednog načelnika

- Piše: LUKA NEGOVETIĆ

Ako se dokaže da sam bilo što zataškavao, istog trenutka podnosim ostavku, kazao je Josip Ćelić prije nekoliko dana nakon što je objavljena snimka njegove jurnjave pokraj Briševa.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić jučer je podnio ostavku ‘zbog osobnih razloga’, a glavni ravnatelj policije Nikola Milina prihvatio je njegov zahtjev za razriješen­je. Ćeliću je ‘presudila’ jurnjava od 165 kilometara na sat na cesti gdje je ograničenj­e 50 kilometara. Iz Ministarst­va unutarnjih poslova jučer su se oglasili o cijelom slučaju. Proveli su izvanredni nadzor te su razgovaral­i sa svim policajcim­a koji su bili upoznati, odnosno koji su mogli ili trebali biti upoznati s Ćelićevim slučajem.

TRAŽILI PREMJEŠTAJ

Unutarnja kontrola utvrdila da su policajci 12. ožujka ove godine zaustavili Ćelića jer je jurio na cesti pokraj Briševa. Izdali su mu Zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja, te su uredno evidentira­li i pohranili prebrze vožnje. Međutim, nisu ga kaznili, već su to učinili tek nakon što je RTL objavio snimku njegove jurnjave.

- Kad se napravi greška reagirat ćemo kako nalažu propisi i odgovornos­t u javnoj službi. Utvrđeni su prekršaji koji se ne mogu tolerirati i posljedice su jasne i nastupile su bez odlaganja. To je način na koji vodimo sustav - rekao je jučer ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da su odmah po saznanju cijele priče sa Ćelićevom jurnjavom oformili stručni tim koji je obavio skiciranje cijelog slučaja. -Potvrđeno je da je Ćelić 12. ožujka ove godine privatnim vozilom počinio prekršaj. Dokumentac­ija i snimka postoji i postojali su cijelo vrijeme u zadarskoj policiji - naglasio je Milina. No problem je u tome što nakon toga policajci nisu procesuira­li prekršaj. Istaknuo je kako nema elemenata da je Ćelić utjecao na postupke, ali dao je zahtjev da ga se razriješi te je raspoređen na nižu funkcije. Prebačen na nerukovodn­o mjestu u okviru uprave za granicu. Večernji neslužbeno doznaje da će Ćelić zbog cijelog slučaja podnijeti zahtjev za mirovinom.

TEŠKA POVREDA DUŽNOSTI

Uz Ćelića i načelnika PU krapinsko - zagorske Darka Cara koji je u ožujku ove godine jurio kroz Sabunike, zahtjev za razrješenj­e predao je i načelnik postaje prometne policije Zadar Luzarijo Kulaš. Također, sumnja se da su petorica policajaca PU zadarske počinili tešku povredu službene dužnosti jer su nesavjesno i nemarno radili svoj posao.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia