24sata

DOMINO EFEKT

HNS će biti protiv proračuna, a Plenković će ga onda izbaciti i ići na izbore? PREMIJER NEĆE DOPUSTITI DA PADNE PRORAČUN, PA

- Piše: TEA KVARANTAN

HNS, kako sad stvari stoje, planira glasovati protiv državnog proračuna, a premijer Andrej Plenković tad ga izbacuje iz Vlade. Ovo je najizgledn­iji scenarij koji su za 24sata otkrili visoki izvori iz HDZ-a.

- U cijeloj ovoj priči ništa o ovoj koaliciji ne možemo znati sa stopostotn­om sigurnošću, pa ni to kako će sve završiti. No ono što sa stopostotn­om sigurnošću znam jest da premijer Andrej Plenković neće ni slučajno dopustiti da padne proračun - govori nam sugovornik iz vrha HDZ-a. Naime, kako detaljnije objašnjava, ako dva HNS-ova ministra glasuju protiv proračuna, istog trenutka ih Plenković, po modelu Mosta, izbacuje iz Vlade.

- Jedno je samo sigurno, da će premijer pokazati liderstvo - kaže nam naš sugovornik te ističe da, ako dva HNS-ova ministra ne glasuju za proračun, znači da ni u Saboru neće biti za. Pitanje je kako bi u Saboru glasovali Pupovčev

PLENKI NE ŽELI VIŠE HNS Dosta mu je ucjena HNS-a. Zato i želi prijevreme­ne izbore jer mu je stvarno puknuo film. Ne želi navodno ni preslagiva­nje, a konzultira­t će se s tijelima stranke.

SDSS i bandićevci? - Plenković i HDZ imaju 76 ruku u Saboru za izglasavan­je proračuna, ali pitanje je želi li on to - govori nam drugi sugovornik blizak HNS-u.

ŠTROMAR NEĆE DOĆI

Kaže da ono što se govori u njegovoj stranci jest da će Plenković, ako izbaci HNS iz Vlade, sigurno ići na prijevreme­ne izbore, a ne na preslagiva­nje.

- Nadajmo se samo da će na kraju ipak prevladati razum - govori nam naš sugovornik te dodaje da je čuo kako će Plenković

odgoditi proračun ako treba i za još sedam dana. Zato, kaže, ne treba očekivati da će se proračun na Vladi naći ovaj tjedan.

- Sve je otišlo predaleko. Više ni predsjedni­k Vrdoljak nema neki utjecaj. Sve je preuzela ministrica Divjak, koja i nije u HNS-u. Zamislite koji paradoks - nju slušaju, ona sve vodi, a nije ni u stranci - govori nam naš sugovornik. Dodaje da je još veći paradoks to što sindikati otvoreno govore kako ne žele da ih podržava HNS, a HNS se uporno gura da pomogne iako je nepoželjan. Otkriva i to da se Predrag Štromar, HNS-ov ministar graditeljs­tva, neće pojaviti na sjednici Vlade kad na programu bude proračun.

Štromar se, naime, ne slaže sa svojim stranačkim kolegama, pa će tako pokušati pokazati što misli o svemu. - Ne slaže vam se on s Divjakicom. Pola HNS-a se ne slaže jer ne žele izbore. Znamo gdje ćemo završiti i pitanje je hoćemo li uopće proći izborni prag. Ali najveći je problem što nitko više ne zna gdje je i u kojem trenutku to sve otišlo predaleko.

‘MARIĆ JE KRIV ZA SVE’

U kojem trenutku je Blaženka Divjak preuzela vodstvo, nitko ne zna - govori nam očajni HNS-ovac te kaže da je detektirao problem kad je ministar financija Zdravko Marić rekao da je u proračunu tri milijarde kuna viška.

- E, tad su hijene namirisale plijen - smatra naš sugovornik. Činjenica je da ni HDZ ni HNS ne žele popustiti. Predsjedni­k Vlade zaista je sve bliže opciji da raspiše prijevreme­ne izbore. Zadnjih dana važe za i protiv opcije, konzultira se sa suradnicim­a kojima vjeruje i jedino što ga koči jest predsjedan­je Unijom. - Strateški projekt Vlade hrvatsko je predsjedan­je EU. Zamislite koliku sreću trebate imati da uopće budete premijer dok vaša zemlja preuzima predsjedan­je. E, pa to se Plenkoviću, eurofilu, posložilo i on to neće tek tako pustiti. Ne može riskirati da SDP možda pobijedi i da dođe drugi premijer. Ako HDZ bude relativan pobjednik i dok ne sastavi Vladu, Plenković je svakako premijer, možda ne s pravim ovlastima, ali kao figura jest.

Sve dok ne dobijemo u tom slučaju novu vladu, on je tehnički premijer. No svejedno, sumnjam da će riskirati - govori nam naš sugovornik.

‘HDZ MORA BITI JAK’

A drugi iz HDZ-a uvjeravaju da će ovih dana pokušati pronaći neki dogovor u stranci o izborima. Navodno su Gordan Jandrokovi­ć i Davor Božinović za prijevreme­ne parlamenta­rne izbore. Dosta im je ucjena, svega, pa su mišljenja da HDZ mora pokazati snagu.

- HDZ nikad ne smije pokazati da je slab. I to je jedini trenutak u kojem će se zajedno naći Brkić, Božinović, Plenković i Jandrokovi­ć. Svi oni žele jak HDZ, a stranka je u tom slučaju ispred pojedinca - objašnjava nam stari član HDZ-a, koji kaže da zaista postoje trenuci u kojima je stranka najvažnija i u kojima se stvara primirje među posvađanim­a i konsenzus o važnim pitanjima. Ova situacija s HNS-ovim ucjenama jedna je od takvih, kad će svi HDZ-ovci disati kao jedan.

- Svi za jednog, jedan za sve - smije se naš sugovornik. Smatra da će Plenković, ako odluči ići na izbore, dobiti podršku stranke i da to uopće nije upitno.

- Iako, kad je izbacivao Most, nije nikog u stranci, mislim na tijela, nije pitao za suglasnost, sad sigurno hoće. Naučio je - kaže naš sugovornik, koji bi se, da se kladi, kladio na to da idemo na izbore.

 ??  ??
 ??  ?? VRDOLJAK VIŠE
NE VLADA? Ivan Vrdoljak, šef HNS-a, navodno je sve o odluci o proračunu prepustio ministrici obrazovanj­a Blaženki Divjak, koja planira glasovati protiv proračuna.
VRDOLJAK VIŠE NE VLADA? Ivan Vrdoljak, šef HNS-a, navodno je sve o odluci o proračunu prepustio ministrici obrazovanj­a Blaženki Divjak, koja planira glasovati protiv proračuna.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia