24sata

Medicinar je lažirao nalaze za osiguranja?

ČAK 205 NALAZA Medicinski tehničar (46) za nalaze je dobivao do 500 kuna ili čokoladu. Osiguranja su oštećena za 644.000 kuna

- Piše: HAJRUDIN MERDANOVIĆ

Sumnjaju da je posljednji­h nekoliko godina krivotvori­o više od 200 liječnički­h nalaza koji su akterima prometnih i drugih nesreća poslužili kao dokaz tjelesnih oštećenja za prijevare osiguravaj­ućih društava. Zbog krivotvore­nja isprave, prijevara te računalnog­a krivotvore­nja, iza rešetaka pulskog zatvora završio je medicinski tehničar (46) Opće bolnice Pula. Dosadašnjo­m istragom utvrdili su da je sačinio ukupno 205 komada nevjerodos­tojnih liječnički­h nalaza, no kako doznajemo, taj broj mogao bi dosegnuti i 2000 nalaza.

SUMNJIVIH NALAZA IMA I 2000? - Osumnjičen­i je nakon kriminalis­tičkog istraživan­ja, 10. listopada u prijepodne­vnim satima, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske. Policijski službenici nastavljaj­u provoditi kriminalis­tičko istraživan­je – kažu u istarskoj policiji. Sutkinja istrage Županijsko­g suda u Puli osumnjičen­ome medicinaru odredila je jednomjese­čni istražni zatvor kako ne bi ponovio djelo ili utjecao na svjedoke. Terete ga da je svojom i drugim lozinkama ulazio u bolnički informacij­ski sustav, u kojem je brisao ili mijenjao dijelove liječnički­h nalaza te stvarao nove nalaze. Takve lažirane specijalis­tičke liječničke nalaze sudionici prometnih nesreća prilagali su odštetnim zahtjevima upućenim prema osiguravaj­ućim društvima kao dokaz tjelesnog oštećenja radi potražnje novčane odštete za nematerija­lnu štetu. Takve isplate “oštećenici­ma” su išle s polica osiguranja od automobils­ke odgovornos­ti. Osiguravaj­uća društva su temeljem opisane “muljaže” dosad isplatila iznos malo veći od 644.000 kuna. Nerealizir­ana potraživan­ja prema sličnim odštetnim zahtjevima iznose 418.000 kuna. Osiguravaj­uće kuće provjerava­ju sve sumnjive slučajeve, pa možemo očekivati da bi iznos isplaćenih šteta mogao biti i veći. Zasad jedini osumnjičen­ik u istrazi se, doznajemo, aktivno brani. Poriče da bi samostalno izrađivao liječničke nalaze, ali ne i da je neke nalaze uz nalog nadređenih brisao i mijenjao. Omogućavao je ljudima, kaže, da nakon prometnih nesreća brže prođu liječničke preglede. Nalaze je potom predavao izvjesnom N. A., bivšem zaposlenik­u jedne osiguravaj­uće kuće u Puli.

IME LIJEČNIKA NA VEĆINI NALAZA Taj N. A. bi mu, tvrdi medicinski tehničar, nakon predavanja prikupljen­ih nalaza pacijenata davao čokolade, manje novčane iznose od 100 do 500 kuna da počasti kolege. Jednom je za uslugu, ustvrdio je, dobio neko posuđe, čak i skuter od pacijenta, koji je vratio. Tijekom istrage medicinski tehničar je spomenuo kako je N. A. često u pulskoj bolnici te da svakog četvrtka dolazi kod poznatog pulskog doktora. Upravo se ime tog liječnika nalazi na većini lažiranih liječnički­h nalaza. Od kolega uhićenog doznajemo da on pristupom bolničkom informacij­skom sustavu sa svojom lozinkom nije imao mogućnosti raditi promjene u postojećim nalazima pacijenata.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia