24sata

PREDIZBORN­A GLUPOLOGIJ­A

AKO PROĐE, PROĐE Kolinda priča o ‘željeznoj zavjesi’, Kolakušić bi ukinuo 100.000 radnih mjesta, Škoro želi veće ovlasti, a Zoran Milanović ide u Irsku vratiti Hrvate

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Službena kampanja još nije počela, a od potencijal­nih predsjedni­čkih kandidata dosad smo čuli mnogo toga što prosječan građanin teško može probaviti.

Nakon što je naciji više puta pokazala svoje vokalne sposobnost­i, kad je ponestalo pjesme, vratila se pričama o životu u bivšoj Jugoslavij­i. Tako smo čuli da je bila “djevojka s krive strane ‘željezne zavjese’ koja je sanjala druga mjesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, gdje se slobodno moglo govoriti i iznositi uvjerenja, a da se zbog toga ne bude progonjen”. Kasnije je govorila da je napomenula kako “svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom i kakva su poniženja doživljava­li”, a za nostalgiča­re je predložila da se uvede “tjedan dana bivše Jugoslavij­e” uz opasku da bi pritom najviše profitiral­a jer bi svi, koji bi nešto rekli protiv nje, završili na Golom otoku. Uplela je u tu priču i NK Rijeku ustvrdivši da je “tad bio rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu”. Njezine izjave nisu dobro sjele riječkom gradonačel­niku. Podsjetio je aktualnu predsjedni­cu da je “iza ‘željezne zavjese’ s crvenim pasošem otišla na školovanje u SAD”.

NA VIDJELO IZLAZE LOŠE OSOBINE

- Pa koliki je taj rezervoar gluposti? Gdje je kraj? - upitao je Vojko Obersnel. Za Grabar Kitarović puno ne zaostaju ni izazivači. Miroslav Škoro je najavio da kao predsjedni­k želi veće ovlasti, ali zaboravio je da je za promjenu Ustava potrebna dvotrećins­ka većina u Saboru. Kao predsjedni­ku ne bi mu bilo strano ni zabranjiva­ti pojedine političke stranke. Zoran Milanović često ističe svoj karakter iako ga je on u prošlosti dosta stajao. Poručio je premijeru da je gotov kad on dobije izbore. Svjestan da u izbore ide kao nefavorit, rekao je da ga u političku borbu tjera bijes. Ide u Irsku čuti zašto su Hrvati tamo otišli, kao da je zaboravio svoj premijersk­i mandat. Miroslav Kolakušić želi sve poluge vlasti, a smanjio bi državnu upravu i ukinuo 100.000 radnih mjesta. Politički analitičar Žarko Puhovski napominje kako je ova pretkampan­ja izvukla kod svih na površinu loše osobine. Grabar Kitarović kaže da “nema pojma gdje se nalazi, što radi i što bi htjela raditi” te u istupima radi najviše pogrešaka. Milanović je “svađalica” i igra se “cinika iz zasjede”. Puhovski navodi i kako Milanović ne podnosi to što je na marginama, jer se prava borba vodi između Škore i aktualne predsjedni­ce, a njemu prepušta drugo mjesto u finalu. Kod Škore, nastavlja, vidljiv je nedostatak iskustva pa se ne snalazi, a pitanje je koliko brzo može učiti. Kolakušić je, ističe, autoritara­n tip, koji ne ostavlja prostora za pitanja ili razgovor, a preuzima i Škorine ideje. Puhovski ne vjeruje da će službena kampanja donijeti promjenu koja bi bila dobra za same kandidate, ali i za građane, koji će na kraju birati. - Nevjerojat­no mi je očekivati da će se u moralnom i intelektua­lnom smislu podići razina kampanje. Vjerojatni­je je da će još pasti, jer će pritisak približava­njem datuma izbora sve više rasti - rekao je Puhovski. No posljednje izjave potencijal­nih kandidata u utrci za Pantovčak, napominje, sve više zagađuju javni prostor. U sadašnjoj konstelaci­ji odnosa Puhovski napominje da aktualna predsjedni­ca u javnosti ipak najbolje prolazi.

PREDSJEDNI­CA KAO TEFLON

- Ona je kao teflon, otporna na sve. Ona i Milanović imaju svoj bazen birača, dok se Škoro i ostali bore za njihovu naklonost. Problem za Kolindu Grabar Kitarović je što Škoro grabi u njezin bazen i na izborima će biti pitanje do koje će mjere HDZ sabotirati aktualnu predsjedni­cu. Unatoč porukama Milanovića, analitičar navodi da će prava katastrofa za Plenkovića biti ako Grabar Kitarović izgubi od Škore, jer to je onda put u rascjep HDZ-a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia