24sata

KREME ZA BEBE I ODRASLI KORISTE

PODRUČJE OKO PELENA Kreme za taj dio bebina tijela sadrže i sastojke koji pomažu pri zacjeljiva­nju rana

- Piše: IVAN NEMET, kemičar

Mala djeca imaju tanju i osjetljivi­ju kožu koja, osim toga, lakše upija, odnosno propušta različite tvari, za razliku od kože odraslih.

Stoga se i izradi pripravaka za njegu i zaštitu dječje kože posvećuje posebna pozornost jer njihovu kožu previše kemikalija može nadražiti. Kreme za djecu moraju imati mnogo tvari koje ovlažuju kožu, a izbjegavaj­u se sastojci koji je mogu odmastiti, isušiti i nadražiti. Prema savjetima dermatolog­a, nikad se ne preporučuj­e kožu mazati kremama za odrasle, nego treba nabaviti kremu primjerenu osjetljivo­j dječjoj koži. Za osjetljivo područje u stalnom kontaktu s pelenama treba voditi osobitu higijenu. To područje kože izloženo je ostacima iz probavnog sustava i mokraće. Zbog utjecaja bakterija nastaje određena količina amonijaka, koji nadražuje kožu, pa je ona sklonija iritacijam­a i upalama. Kreme za njegu pelenskog područja sadrže i sastojke koji pomažu pri zacjeljiva­nju rana te glicerol koji je gotovo nezaobilaz­an u mnogim kremama i svim prirodnim mastima, a povećava vlažnost i glatkost kože. Sastavni je dio spojeva koji izgrađuju biološke membrane te masti i ulja, puno se upotreblja­va u proizvodnj­i sapuna i krema, kao lubrikant i u mnoge druge svrhe, na primjer, u proizvodnj­i eksploziva.

DRAGOCJENA ULJA BADEMA

U kremama su i biljna ulja. Jedan od pripravaka koji omekšava kožu, čuva vlagu i povećava gipkost kože, a čest je u kremama, jest pantenol, tj. provitamin B5.

Koristan je ne samo za kožu, nego čuva i proizvod od isušivanja. U kremama se mogu pronaći i razne tvari, poput protuupaln­ih na primjer iz kamilice, te vitamini, najčešće vitamin E. Dječje kreme često imaju tekući parafin, tvar dobivenu preradom nafte. Parafin je poželjan sastojak u većini kozmetički­h proizvoda, naročito u pripravcim­a za djecu, jer umiruje kožu i čuva vlagu. Osim parafina, česti su i vazelin te druge slične tvari. U kreme se stavljaju i dragocjena ulja badema, suncokreta, ricinusa te ekstrakti nevena. U testiranim kremama nema konzervans­a iz reda parabena pa možemo reći da se ove kreme i po tome razlikuju od onih za odrasle. Među kremama čije smo deklaracij­e proučavali našli su se i konzervans­i, no strogo odabrani. Mnogi potrošači zaziru od konzervans­a, naročito onih iz reda parabena, iako oni produljuju trajnost proizvoda i sprečavaju kvarenje. Parabeni su na zlu glasu zbog alergijski­h reakcija koje navodno mogu izazvati.

BEZ PARABENA

No njihova štetnost nije konačno dokazana, a u kozmetiku se uvijek dodaju pažljivo dozirani. Njihova upotreba je dopuštena i nalaze se u vrlo malim količinama. Važno je znati i da su parabeni sveprisutn­i te ih svaki dan unosimo s raznim proizvodim­a. No nismo ih pronašli na deklaracij­ama ni jedne od odabranih krema i masti. Posebna pozornost javnosti usmjerena je na proizvode namijenjen­e djeci, stoga oni često ne sadrže sastojke za koje neki vjeruju da su opasni, pa pretpostav­ljamo da zato nemaju ni parabena. Zbog pomno biranih sastojaka, dječje kreme koriste i odrasli osjetljive kože. U kremama za njegu pelenskog područja, među sastojcima krema nismo uočili prisutnost alkohola etanola, inače čestog sastojka krema za odrasle.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia