24sata

ECA JE DA ME ODIO U CELO

KAD SU ME KUGLE POGODILE, OSJETIO SAM SLABOST. POMOGLI SU MI KOLEGE STALNO MI SE VRAĆA SLIKA TOG TRENUTKA NEOPREZNOS­TI. ŽELIM DA SE BRZO OPORAVI

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Izgleda da me sam Bog sačuvao. Jer da je sačma otišla samo nekoliko milimetara u lijevo, završila bi u oku. Nekoliko centimetar­a iza oka je mozak. Ne smijem ni pomisliti što bi bilo, kazao nam je Marko Vidak (28) iz Ferdinando­vca.

Njega je u oragnizira­nom nedjeljnom lovu na fazane oko 11.40 sati upucao 65-godišnji kolega iz Kloštra Podravskog. Marko kaže da je sve teklo prema protokolu. Iza lovnika Stanislava Topolovčan­a, u lovu na predjelu Selišće nedaleko od Kloštra Podravskog, išao je jedan kolega, a za njim 28-godišnji Marko, otac dvogodišnj­eg djeteta. Treći lovac, Zdravko Spahija, bio je na drugoj strani, 20-ak metara od njih, te su svi hodali u istom smjeru. Ranjeni mladić kaže da se odjednom fazan podigao iz trave i raslinja te je instinktiv­no okrenuo glavu u lijevo u pravcu ptice. Tad je, istodobno s pucnjem, osjetio snažan bol u licu. - Dvije kuglice sačme pogodile su me u lice. Odmah me oblila krv i osjetio sam slabost. Lovnik i kolega priskočili su mi u pomoć. Stavili su me u automobil i pozvali Hitnu. Dovezli su me do Kloštra Podravskog, gdje su me prebacili u vozilo Hitne pomoći i odvezli u koprivničk­u Opću bolnicu - priča nam Marko, koji živi sa suprugom i djetetom u roditeljsk­oj kući u Ferdinando­vcu, 10-ak kilometara od mjesta ranjavanja.

OPROSTIO MU ODMAH

Jedna kugla pogodila ga je koji milimetar od desnog oka i odsklizala oko osam centimetar­a po lubanji prema tjemenu. Druga je završila u čelu, i to nekoliko centimetar­a iznad lijevog oka, i “odšetala” prema vrhu glave. Kirurg je razrezao kožu kako bi izvadio obje kugle i zašio rane. Ubrzo su ga pustili na kućnu njegu, gdje smo ga i zatekli. Priča kako je još u šoku, ali ponavlja da je sve moglo završiti i tragično. Govori kako je lovac već nekoliko godina te da ništa ne zamjera kolegi Zdravku Spahiji (65), s kojim je član iste lovne udruge, jer zna da nitko od lovaca ne želi nauditi drugome. Govori da je to sve trenutak

Marka su prevezli do Hitne, a oni su ga dopratili u nepažnje i misli kako bi svi sudionici lova, pa i on, trebali biti oprezniji i iz ovog izvući pouku.

Čim se vratio iz bolnice, Spahija je došao do njega ispričati mu se i prijateljs­ki mu stisnuti ruku.

- Mogu samo kazati da mi je užasno žao jer je moja nesmotreno­st i brzopletno­st mogla imati tragične posljedice za mladoga kolegu. Cijelu noć nisam oka sklopio i stalno mi se vraća slika tog trenutka kad sam čuo fazana te podigao pušku i povukao okidač. Ranjenom kolegi i prijatelju mogu samo stisnuti ruku, poželjeti brz oporavak i za njega reći da je velik čovjek - ispričao nam je 65-godišnji lovac iz Kloštra Podravskog, koji je lovac gotovo četiri desetljeća.

Dodao je kako ne smije komentirat­i slučaj jer je policija podnijela prijavu.

ODUZELI MU ORUŽJE

Koprivničk­a je policija potvrdila to i na svojim stranicama te napisala da je provela kriminalis­tičko istraživan­je vezano uz ranjavanje u lovu. Protiv 65-godišnjeg muškarca podnijeli su kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništ­vu zbog dovođenja u opasnost života i imovine. Osumnjičen­iku su oduzeli sve streljivo i oružje. Potvrdili su i kako je 28-godišnjak, nasreću, samo lakše ozlijeđen. Unatoč svim mjerama opreza u Hrvatskoj svake godine ima nekoliko slučajeva ranjavanja lovaca. Prvi u 2019. zabilježen je u siječnju u lovištu Kraljeva Velika nedaleko od Lipovljana. Ondje je bjelovarsk­o-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak (58), slučajno ranio kolegu (64) kad se između njih našla divlja svinja. Muškarcu su na mjestu zavili ranu i prevezli ga u zagrebački KB Dubrava, gdje su ga operirali. Drugi slučaj iz travnja bio je još bizarniji. U županijsko­m lovištu kraj Jasenovca muškarac (57) upucao je migranta dok je bio u lovu na divlje svinje i čagljeve. S obzirom na to da je iz grmlja začuo jauk, potrčao je onamo i prvi pružio pomoć muškarcu. Ranjenog migranta prevezli su najprije u bolnicu u Pakracu, no zbog težine ozljeda morali su ga prebaciti kolegama u KBC Zagreb.

lovac Zdravko, kojeg su prijavili jer je ugrozio život kolege

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia