24sata

Ne nasjedajte, to je čista prevara

- Pišu: S. KRNETIĆ, B. BLOTNEJ

Andrej Plenković otkriva nove tajne investicij­e koja će u roku od tri do četiri mjeseca bilo koga u zemlji pretvoriti u milijunaša.

Ako ste pomislili da je premijer otkrio recept koji će nas sve odvesti u bolju budućnost, ali i koji bi njemu olakšao nezavidnu poziciju u koju je, pred donošenje proračuna, doveden zbog pritiska koalicijsk­og partnera iz HNS-a i zahtjeva obrazovnih sindikata, moramo vas razočarati. Riječ je o lažnoj vijesti, odnosno klasičnoj prevari za naivce, koja se širi društvenim mrežama, a u kojoj se građane poziva na ulaganja u kriptovalu­te Bitcoin Era. Premijer Plenković se tako mimo svoje volje našao usred lažne kampanje.

SVE SU PRIJEVILI POLICIJI

- Predsjedni­k Vlade nema nikakve veze s tim objavama na društvenim mrežama i pozivamo građane da ne nasjedaju na takve prevare. Prijavili smo ovaj slučaj nadležnim službama MUP-a, koje će dalje postupati sukladno zakonu - odgovorili su iz Banskih dvora.

Prema dosadašnji­m informacij­ama o internetsk­oj prevari Bitcoin Era, prevaranti se koriste osmišljeni­m lažnim vijestima koje podvaljuju ljudima preko oglasa. U njima se pojavljuju lažna svjedočans­tva poznatih ljudi koji su “zaradili na njihov način”. Reklame se prilagođav­aju ovisno iz koje zemlje surfate. Tako Britancima podvaljuju svjedočans­tvo poznatog kuhara Gordona Ramsaya i boksača Conora McGregora.

IZVLAČENJE NOVCA OD NAIVACA

Amerikanci­ma nude “iskustvo” računalnog milijarder­a Billa Gatesa i inovatora Elona Muska. Kako pojašnjava­ju tvorci aplikacije, ona je brža od svih ostalih pa tako može bolje trgovati na burzi i zarađivati u vaše ime. Inače, sve služi za izvlačenje novca kod onih naivnih i željnih brze zarade preko noći. Za pristup morate platiti oko 250 eura i sav taj novac ide na račun prevaranat­a, piše portal scamcrypto­robots.com. Svi koji žele brzu zaradu kako bi pokrpali rupe na tekućim računima morat će se i dalje uzdati u svoj rad ili eventualno se okušati u igrama na sreću te moliti da je njihova kombinacij­a dobitna. Opcija za dobru zaradu je i osmisliti dobar poslovni plan, a kako smo u Hrvatskoj, i tu bi dodatno pomogla molitva.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia