24sata

VRATIJA SE DUJE

Sretan sam kao dijete, srce mi je puno, kaže Ćaleta-Car, koji je nakon 139 dana u momčadi

- Pišu: H. TIRONI, D. MILIČIĆ

Uh, presretan sam. Sve dok izbornik nije objavio popis, nisam znao da ću biti u reprezenta­ciji. Nitko me nije nazvao iz HNS-a niti sam se čuo s Dalićem. Sretan sam kao dijete, javio se Duje Ćaleta-Car (23) iz Marseillea. Ćaleta-Car opet je u reprezenta­ciji. To je sukus, nazovimo ga tako, sukoba između izbornika i Ćaleta-Cara. Mladi branič Marseillea i nositelj srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva u Rusiji službeno među “vatrenima” nije bio 139 dana, od prijateljs­ke utakmice s Tunisom, gdje jedini nije dobio ni minute, pa do popisa za utakmicu sa Slovačkom. U tih 139 dana Duje je prošao trnovit put, od neodlaska na EP do 21 godine, točnije slabije komunikaci­je s tadašnjim izbornikom Gračanom, pa do priča da je umjesto reprezenta­cije izabrao Maldive, što je Duje demantirao. Do popisa za Slovačku bio je kao čardak, ni na nebu ni na zemlji.

DUJE JE KAZNU VEĆ ODRADIO

Nije znao kakav mu je status u reprezenta­ciji, u hrvatskom nogometu, među suigračima... Nije znao ništa. Čak ni u nedjelju, na dan utakmice PSG-a i njegova Marseillea, nije znao hoće li biti “unutra” i je li potreban izborniku, kako za Slovačku tako i za sljedeće akcije.

- Već rano ujutro mnogi su mi prijatelji slali članke iz hrvatskih medija u kojima je pisalo kako ću dobiti poziv, pa mi je uljepšalo dan. Prošlost? Ne, ne želim se više vraćati na sve što se događalo proteklih mjeseci, to je iza mene. Potpuno sam okrenut budućnosti, vjerujem i boljim danima - rekao je stoper Marseillea.

E, sad, je li izbornik Dalić dobro postupio? Naše mišljenje je da jest. Duje ima tek 23 godine, veliki je talent te član jednog od najslavnij­ih francuskih klubova i glupo je tek tako se odreći kvalitetno­g stopera. Protiv Tunisa Duje jedini nije ušao u igru, potom ga Dalić nije zvao na sljedeće dvije akcije, protiv Slovačke i Azerbajdža­na, te onu drugu protiv Mađarske i Walesa. I to je dovoljna kazna. Dečko je itekako shvatio da nedostatak komunikaci­je s izbornikom, u njegovu slučaju mlade reprezenta­cije, može skupo stajati. I da s reprezenta­cijom nema šale. Također, Duje se nekoliko puta ispričao, a izbornik Dalić je čestit čovjek sklon praštanju. I ovo rješenje najbolje je za obje strane.

BILO JE JOŠ BJEGUNACA IZ REPKE

Jer ako ćemo gledati u povijest, Igor Bišćan napustio je pripreme reprezenta­cije, a danas je izbornik. Boško Balaban, Darijo Srna i Ivica Olić pobjegli su u noćni život. I kažnjeni su jednom utakmicom neigranja. Srna je nakon toga sakupio 134 nastupa za Hrvatsku, kao nitko prije, dok je Olić za “vatrene” ostavljao srce na terenu i danas je pomoćnik u stožeru. Nikola Kalinić ostavio je suigrače na cjedilu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i, da se ispričao, Dalić bi ga pomilovao.

Uostalom, ljudski je praštati. No čak i ulaskom Duje Ćaleta-Cara u reprezenta­ciju Dalić je na stoperskim pozicijama u ozbiljnim problemima. Kako nema Domagoja Vide i Dejana Lovrena, izbornik mora, kao profesor Baltazar, izmisliti dobitnu formulu za susret o kojem nam ovisi odlazak na Euro. Kako doznajemo, najbliže sastavu su Matej Mitrović i Dino Perić. - Potpuno vjerujem da će ovi igrači na pravi način odgovoriti izazovu. Neće nas zavarati utakmica u Trnavi, Slovaci su vrlo dobra momčad, ali uz punu Rujevicu ne sumnjam u pobjedu - rekao je Zlatko Dalić.

POTPUNO VJERUJEM OVOJ MOMČADI. UZ PUNU RUJEVICU SRUŠIT ĆEMO SLOVAČKU I PLASIRATI SE NA EURO Zlatko Dalić uvjeren je da će 16. studenog Hrvatska slaviti odlazak na Euro

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia