24sata

Pčanka Hana srušila ove 4,5 milijardi ljudi

SENZACIJA Prvi put u povijesti Europa je pobijedila Aziju, a junakinja je bila Hana Arapović (15): ‘Šansu sam pronašla u svojem servisu. I pobijedila’

- Piše: NINA MIDŽOR

Djevojke iz Europe osvojile su naslov na Svjetskom kadetskom Challengu u Poljskoj, a glavnu riječ imala je talentiran­a Zagrepčank­a Hana Arapović (15).

U posljednji­h šest desetljeća i više u srazu azijskih i europskih igračica Azija je držala dominaciju. Sve do sada. Hana je u ključnim mečevima pobijedila Japanku Kaho Akae i Korejku Lee Yeonhui te nenadano dovela Europu do trona - iznad Azije, Afrike, Srednje i Južne Amerike, Sjeverne Amerike, Oceanije, ekipe nada i Poljske kao domaćina. - Šanse da Europa bude prva mjerile su se u promilima. Vjerovao sam da Hana to može, ali realno šanse su bile na strani Japanke. Boravili smo često u Aziji i njihova kultura sporta, odnos prema igračima i općenito cijela mašinerija koja se vrti oko njih od najranije dobi je nešto o čemu mi samo sanjamo - rekao je Hanin otac i trener Darko Arapović, bivši državni prvak te izbornik kadetkinja i juniorki.

DEVETA NA SVIJETU

A Hanina pobjeda nad Japankom Akae (11-8, 6-11, 11-7, 11-7) zaista je senzacija i svrstava je u svjetski vrh. I ne samo kadetski. Hana je trenutačno 9. u konkurenci­ji

U-15, 62. u U-18 i 719. u seniorskom poretku, a Akae je 5. u U-15, na visokom 4. mjestu u U-18 te već 484. seniorka svijeta sa 15 godina.

- Nisam očekivala ovu pobjedu. Planirala sam samo odigrati najbolje što mogu. Akae je vrlo brza, što mi je bio problem, ali ona je imala problema s vraćanjem mojih servisa, pa sam tu našla šansu - rekla je Hana, učenica 1. razreda Sportske gimnazije. Hana trenira 4-5 sati na dan, i to kad ima nastavu, inače i više. Cijela obitelj joj je potpora, a trenira od 6. godine. Drukčije nije moglo ni biti kad su, uz oca trenera, i majka i sestra igrale stolni tenis.

Njezin talent prepoznali su vrhunski svjetski treneri još u ranoj dobi, a sljedeće godine karijeru će nastaviti u Linzu jer je stigla ponuda jednog od najboljih europskih klubova.

SLJEDEĆA POSTAJA - LINZ

- Odlazimo tamo povremeno, Hana se navikava, teško ju je pustiti samu. Tu je i škola i slobodno vrijeme, ne samo treninzi. U planu je da se preseli, ali vidjet ćemo još kako ćemo se organizira­ti - kaže otac Darko.

Nakon briljantno­g timskog nastupa Hanu danas čeka i single na Svjetskom kadetskom Challengeu. Kako kaže, nada se barem četvrtfina­lu...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia