24sata

Tužiteljst­vo u problemima? Za svjedoke zvali i Smiljanine ujne

KORISTILE BLAGODAT Draga i Nada Sabol nisu svjedočile u istrazi protiv Smiljane Srnec (45) zbog ubojstva sestre. Mogu to odbiti i na sudu

- Piše: DANICA PLANTAK

Prvih pet svjedoka, koje je predložilo tužiteljst­vo, trebalo je otkloniti svaku sumnju da je Smiljana Srnec (45) 2000. godine ubila sestru Jasminu Dominić (23) te njezino tijelo sakrila u zamrzivaču obiteljske kuće u Palovcu. Čini se da u tome nisu bili posve uspješni, zbog čega tužiteljst­vo nema drugog izbora nego okrenuti se i onim svjedocima koji su u istrazi koristili blagodat nesvjedoče­nja. Tako je zamjenica općinske državne odvjetnice u Varaždinu na prošlom ročištu predložila da na sud pozovu Dragu i Nadu Sabol, ujne Smiljane Srnec. One su tijekom istrage koristile zakonsku mogućnost nesvjedoče­nja protiv bliskog člana obitelji. Osim što istu opciju mogu iskoristit­i i na sudu, pitanje je što bi one mogle reći odluče li svjedočiti.

Naime, budući da su u srodstvu s optuženom, postoji realna opasnost da neće moći sasvim objektivno sagledavat­i neke činjenice koje bi mogle biti važne za sud. Također, njihovo iskazivanj­e može se “obiti o glavu” tužiteljst­vu. Sličan primjer već smo vidjeli, Smiljanin ujak Drago Sabol, koji je jedini iz obitelji odlučio svjedočiti, bacio je novo svjetlo na slučaj. On je otvoreno govorio o problemima s alkoholom Smiljanina i Jasminina oca Martina Dominića Fredija te o njegovim nasilnim incidentim­a. Sud će, po službenoj dužnosti, ispitati policajce koji su radili na slučaju Jasminina nestanka. Potom će odlučiti što će s njihovim bilješkama.

TVRDI DA JE NEVINA

 ??  ?? Suđenje Smiljani Srnec nastavlja se 7. studenog
Suđenje Smiljani Srnec nastavlja se 7. studenog

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia