24sata

Ne vole se, a na vlasti im se mili

UCJENJIVAČ­I IZ VLADE JOŠ SE NIŠTA NE ZNA HNS-ovci kažu da su sigurni kako će dobiti još prostora za pregovore. Premijer Plenković, kažu, nije za izbore, ali dobar dio HDZ-ovaca je za to BLAŽENKA DIVJAK JE NOVA HEROINA HNS-A. ŠTETA ŠTO NIJE ČLANICA STRANKE

- Piše: TEA KVARANTAN

HNS ima problem s HDZom, kaže nam sugovornik iz samog vrha HNS-a, jer ne zna s kim može pregovarat­i - jedan dio HDZ-a je za izbore, a drugi, pak, protiv.

- Problem je u HDZ-u. Oni moraju sjesti i dogovoriti se što žele - izbore ili da zadnju godinu mandata provedu u miru. Znam provjereno da dio stranke vuče za izbore, dok je premijer Andrej Plenković protiv njih. To vam garantiram - kaže nam sugovornik iz vrha HNS-a i dodaje kako je siguran da će glasovanje o državnom proračunu za 2020. godinu prolongira­ti za sedam dana kako bi se na kraju ipak uspjeli dogovoriti.

SPINOVIMA NA SPINOVE

Svjestan je, kaže, i činjenice da iz Vlade puštaju informacij­e kako je Plenković spreman ići na izbore samo kako bi njih (HNS) na neki način preplašili. HDZ, kaže, mora odlučiti želi li izbore ili ne. Ako odluči da se ide na izbore, onda će se ići. Iako smo prije nekoliko dana dobili informacij­u da se HNS-ov ministar graditeljs­tva Predrag Štromar neće pojaviti na sjednici Vlade kad se bude izglasavao proračun, naš sugovornik to je pokušao demantirat­i, ali ne do kraja. Naime, nije znao reći kako će Štromar postupiti, što je i logično, jer on nije Štromar. Pa tako nije ni znao reći koju od tri opcije će izabrati Štromar: prva je da će se pojaviti na sjednici i glasovati za proračun, druga je da će se pojaviti i glasovati protiv proračuna i treća je da se uopće neće pojaviti.

- Sve opcije su otvorene - na kraju nam je nevoljko rekao naš sugovornik. No ta informacij­a je vrlo važna jer će ona odrediti budućnost koalicijsk­e Vlade. Naime, kako je 24sata rečeno iz samog vrha Vlade, ako Štromar i Blaženka Divjak budu protiv proračuna, premijer Andrej Plenković ih istog trena, po principu Mosta, razrješuje

sugovornik iz vrha HNS-a o problemima dužnosti i oni izlaze iz Vlade. Isto će biti, saznajemo, i u slučaju da se Štromar ne pojavi, no ako pošalje državnog tajnika koji će glasovati za proračun te da i Divjak glasuje za proračun, onda se, kaže, stvari mijenjaju.

PLENKI JE NA DOBITKU

- Kako god okrenete, premijer Plenković je u win-win situaciji. Njemu je samo važno da prođe proračun, odnosno da ga Sabor izglasa, i to će se na kraju dogoditi jer će imati glasove manjina i Bandićeve ‘žetončiće’. Plenković je definitivn­o siguran na vlasti ako proračun prođe, i to sve do izbora - govori nam sugovornik iz vrha HDZ-a blizak Plenkoviću. Što se tiče ministrice Divjak, ona je postala prava heroina HNS-a. Žena koja se ne boji nikoga, uporna je i tvrdoglava, zamjerila se Crkvi i nakladnici­ma te na tome dobivala simpatije lijevih glasača.

o ministrici za kojom je poludio dio HNS-a

M

NE ZNAMO S KIM DA PRIČAMO JER JE I U SAMOM HDZ-U RASULO. NEKI HOĆE IZBORE, A DRUGI NE

 ??  ?? Vrdoljak kao šef dogovorit će se s ministrima kako da
glasuju o proračunu
Vrdoljak kao šef dogovorit će se s ministrima kako da glasuju o proračunu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia