24sata

Franjo usred bij

TUĐMAN OD 670.000 KUNA

-

Grad Glina je spiskao gotovo pola milijuna kuna na uređenje okoliša oko kipa Franje Tuđmana.

Svečano je 3. kolovoza otkriven i blagoslovl­jen spomenik prvom hrvatskom predsjedni­ku. Otkrila ga je predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, a ukupna cijena ustoličenj­a iznosila je 670.692,50 kuna. Izradio ga je kipar Ivan Fijolić inače je javnosti najpoznati­ji po skulpturi Brucea Leeja u Mostaru. Svoj rad je naplatio 146.500 kuna. Ostatak od 524.192,50 kuna bio je predviđen za, citiramo, “izvođenje radova uređenja spomenički­h obilježja, opločenja i komunalne

NE STIGNE SVE IZBROJITI Mikulić ima pravo malo bogatstvo nekretnina opreme na Trgu dr. Franje Tuđmana”.

Otišli smo u Glinu kako bismo na svoje oči vidjeli kako izgleda rezultat radova od više od pola milijuna kuna. Nekoliko desetaka četvornih metara betonskih pločica oko spomenika izgleda gotovo isto kao što su izgledale prije početka radova. Na što se onda potrošio sav novac? Isplaćen je Komunalcu Glina, gradskom komunalnom poduzeću, koje je zatim angažiralo troje podizvođač­a - elektro obrt, tvrtku za obradu kamena i geodetsku tvrtku. Zašto Grad nije jednostavn­o direktno ugovorio podizvođač­e, nego je išao preko Komunalca?

Pokušali smo odgovor dobiti od HDZ-ova gradonačel­nika Stjepana Kostanjevi­ća. Potražili smo ga u njegovu uredu, ali nije ga bilo tamo. Pričekali smo neko vrijeme pred vratima, a onda upitali gospođu na porti zna li gdje je možda gradonačel­nik.

- Nema vam njega danas. Nema ga cijeli dan. Trebao je doći jutros u 9 sati- rekla je vrijedna gospođa. Danima se nije javljao ni na mobitel, a kad bismo nazvali na službeni gradski telefon, tajnica bi nas obavijesti­la da gradonačel­nika nema na radnome mjestu. Na službeni upit putem maila odgovorio je tek nakon dva tjedna. Gradonačel­nik nam je pojasnio što je sve bilo obuhvaćeno radovima, uključujuć­i “pripremne i završne, zemljane i zidarske te podopolaga­čke i ostale radove”. Dodao je kako je ponuda Komunalca bila jeftinija, a na kraju je sve skupa stajalo 437.818,55 kuna, jer je dio starog materijala ostao uporabljiv. A zašto su uopće prvo sklapali ugovor s Komunalcem? Jer su takva interna pravila i nisu htjeli cijepati nabavu. Na upit je li ovoliki trošak primjeren, HDZ-ov gradonačel­nik “smatra da je primjereno podići spomenik u čast prvom hrvatskom predsjedni­ku i da to zaslužuju svi građani Gline”. (D. Mahmutović)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia