24sata

TAJNA SUPER VILE POLICAJCA ĆELIĆA

Ćelić je za vilu, koja vrijedi minimalno 500.000 eura, iskeširao više nego upola manji iznos. Tvrdi da mu je sve tata dao

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Josip Ćelić, donedavni zamjenik glavnog ravnatelja policije, platio je prošle godine dug za svoju šesterokat­nu luksuznu vilu s bazenom kraj Omiša. Bivši drugi policajac države, koji je prekjučer podnio ostavku zbog jurnjave kraj Zadra, “istresao” je više od 1,250.000 kuna, i to u gotovini (!). Odjednom!

U rujnu prošle godine Ćelić je za Finu potpisao izjavu u kojoj tvrdi da je od oca naslijedio veći dio nekretnina, ušteđevine i novca u gotovini. Od navedenog novca izdvojio je iznos od 1,25 milijuna kuna i njime izvršio uplate. 24sata su u posjedu Ćelićeve izjave i uplatnica kojima je namirio dug. Slučaj vile posrnulog Ćelića godinama se provlačio po sudnicama i naslovnica­ma, a nedavno je završio postupak na Županijsko­m sudu u Splitu protiv Borisa Kale, čovjeka koji je Ćeliću prodao vilu. Proglasili su ga krivim za zloporabu u poslovanju na štetu trgovačkog društva Flava Linea. A šesterokat­nica s bazenom u Lokvi Rogoznici godinama je bila vlasništvo tvrtke Flava Linea.

Kupio ju je Kale, zastupajuć­i firmu, još 2001. godine za 800.000 eura. A onda ju je 2007. godine prodao

Josipu Ćeliću za samo

200.000 eura!

ZATEZNE KAMETE SU NARASLE DO 2 MIL. KUNA, ALI SU OTIŠLE U ZASTARU

trebao je platiti porezni dug tvrtke koja je vlasnik vile ĆELIĆEVA TVRTKA GODIŠNJE IMA PRIHOD OD - JEDNE KUNE...

vlasnik je kompanije Wines d.o.o.

Iako je tržišna cijena, prema procjeni sudskog vještaka, tad bila minimalno 500 tisuća eura. Kale je ovlastio Ćelića da uknjiži vlasništvo bez plaćanja osiguranja, a Ćelić je morao podmiriti porezni dug tvrtke od 1,34 milijuna kuna. Taj dug je platio gotovinom tek u rujnu prošle godine.

Osim poreznog duga, od najbogatij­eg hrvatskog policajca očekivala se i isplata zateznih kamata koje su tekle od 2005. godine. Prema informacij­ama sa suđenja, one su narasle do dva milijuna i 173 tisuće kuna, ali Ćeliću je u međuvremen­u utvrđena zastara na dug za te kamate. Dakle, jedino što je morao platiti bila je glavnica od 1,34 milijuna kuna.

NA KRAJU PLATIO DUG

Više od 11 godina nakon kupnje vile Ćelić je platio i 1,25 milijuna kuna duga u ime tvrtke Flava Linea. Isplatio ih je odjednom, novcem od, kako kaže, naslijeđen­e gotovine.

Zasad nije poznato kad i kako je platio ostatak od 87 tisuća kuna, ali u zemljišnim knjigama dug je podmiren i vila kraj Omiša je sad Ćelićeva.

Međutim, ima neodgovore­nih pitanja. Koliko je uobičajeno da netko uplati odjednom milijun i dvjesto pedeset tisuća kuna u kešu? Financijsk­i stručnjaci s kojima smo razgovaral­i kažu da je gotovina vrlo problemati­čno sredstvo plaćanja jer za nju nema traga. Naravno, ako je Ćelić zbilja naslijedio toliki novac od oca i ako je to dokumentir­ano u rješenju o nasljeđiva­nju, onda je sve legitimno. Međutim, stručnjaci upozoravaj­u kako plaćanje gotovinom ovolikih troškova nije nimalo česta pojava. Dapače, po zakonu je moguće odjednom uplatiti u gotovini samo 75.000 kuna, a svaku gotovinsku transakcij­u od 200.000 kuna i više, Fina je po zakonu dužna u roku od tri dana prijaviti Uredu za sprečavanj­e pranja novca. Čim se netko pojavi s iznosom od, recimo, milijun i 250 tisuća kuna, automatski ga se mora prijaviti, pa makar to bio i zamjenik glavnog ravnatelja policije. Sama izjava o podrijetlu novca ne bi smjela biti dovoljna, kažu nam stručnjaci. Poslali smo upit Fini je li provjerava­la podrijetlo tog novca, a njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. Zamolili smo i Ćelića za odgovore, ali rekao nam je kako kao policijski službenik mora dobiti odobrenje za izjave.

PRIHOD OD 1 KUNE...

Inače, Ćelić je u intervjuu iz 2017. procjenjiv­ao da će ga vila stajati oko

3,5 milijuna kuna. Osim šesterokat­nice, novinari su nabrojili da

Ćelić ili njegova supruga posjeduju i penthouse u elitnoj zagrebačko­j četvrti, dvokatnicu u karlovačko­m naselju Švarča te još dva stana u Zagrebu i kuću na Viru. Tvrdi se da ima 12 nekretnina. Ćelić je, osim toga, vlasnik tvrtke Wines d.o.o., koja posluje očajno. U 2018. godini su uprihodili jednu kunu i poslovali s gubitkom od 6400 kuna. I godinu prije su uprihodili jednu kunu i imali minus od 9000 kn.

 ??  ?? Ćelića su ulovili kako juri 165 km/h pored Zadra pa je podnio ostavku
Ćelića su ulovili kako juri 165 km/h pored Zadra pa je podnio ostavku
 ??  ??
 ??  ?? U stranci su priču razriješil­i neobično ekspresno
U stranci su priču razriješil­i neobično ekspresno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia