24sata

CELICA NIJE BILO BRIGA ZA BRKICA NI KARAMARKA

POLITIČKA POZADINA Iako se nagađa da smjena ima političku pozadinu, Ćelićevi prijatelji tvrde da je on odrađivao silno važan posao za MUP i da je njegov odlazak velik gubitak za Božinovića

-

Krije li se iza Ćelićeve smjene politička pozadina, ima li istine u tvrdnjama da je posrijedi Plenkoviće­v obračun s Karamarkov­im kadrovima u policiji, ima li tu utjecaja Milijana Brkića ili nekih drugih igrača? Od svega je, kažu nam upućeni, pouzdano jedino da ove smjene neće biti posljednje i da sukobi koji u MUP-u tinjaju već godinama nisu nužno politički motivirani. Kad je glavni ravnatelj policije Nikola Milina, komentiraj­uću smjenu, potvrdio da ovo nije prvi put da Ćelića policija zaustavlja zbog prebrze vožnje (a, kaže on, ni sam Ćelić se nije mogao sjetiti o kojoj je prebrzoj vožnji riječ), postavilo se pitanje kako je i zašto odjednom odlučeno da se Ćelića miče.

SPECIJALCI U VRHU

Istina je da su, kad je Božinović stupio na dužnost ministra unutarnjih poslova i potpisao prva imenovanja novih načelnika, mnogi bili iznenađeni činjenicom da se među njima nalaze i specijalci od kojih su neki već bili komprimiti­rani prekršajim­a ili sumnjivim poslovima, pa se spekuliral­o da Božinoviću ljude kadroviraj­u Karamarko, Josip Klemm, a možda i Milijan Brkić, pa čak i Jure Sertić, nekoć Pašalićev čovjek, koji je tad postavljen na čelo moćnog i unosnog AKD-a (MUP-ove tvrtke koja tiska putovnice, osobne iskaznice, vozačke dozvole, a u kojoj je kasnije pod sumnjivim okolnostim­a posao dobio i sin ministra branitelja Tome Medveda). Kad je indeks.hr otkrio tu informacij­u, ispostavil­o se i da je tvrtka Josipa Klemma izgubila ugovor o osiguranju zgrade Medvedova ministarst­va, a da je posao dobila upravo AKDova tvrtka AKD zaštita. Specijalac je i bivši šef ATJ-a Lučko, Umažanin Alen Klabot, koji je tad došao na čelo PU istarske, a onda u ožujku ove godine opet došao na mjesto šefa Specijalne jedinice policije. Četiri godine ranije morao je napustiti dužnost šefa u Lučkom, kad se otkrilo da je koristio službena vozila MUP-a za svadbene fešte svoje kćeri. No vratio se u fotelju. Među novoimenov­anim načelnicim­a tad je bio i Josip Biljan, koji je kao načelnik Prihvatnog centra za strance Ježevo sjeo prije tri godine pijan za volan automobila. Na Zagrebačko­j aveniji u Zagrebu naletio je na mladića (20) i djevojku (20) te ih umalo oboje pregazio. Biljan je danas načelnik PU ličko-senjske. Kad je karlovačku PU preuzeo Josip Ćelić, mnogi su podsjetili da se upravo njegovo ime više od svih novih načelnika zajedno potezalo u medijima.

ĆELIĆ ODRAĐIVAO TUĐI POSAO Ćelić, bivši specijalac, spominjan je i kao svjedok na suđenju u slučaju zločina koji su u kolovozu 1995. godine, nakon Oluje, počinile hrvatske snage u Gruborima.

Svejedno, Ćelićevi prijatelji s kojima smo razgovaral­i odbacuju bilo kakvu širu političku pozadinu njegova imenovanja, ali i njegove smjene. Ćelić je, kažu upućeni, bio izuzetno zaslužan za delikatan posao koji je policija obavljala na granicama oko migrantske krize i za koji smo, uostalom, i dobili pozitivnu ocjenu Europske komisije, pa je njegov odlazak zapravo gubitak za Plenkovića, jer drugi čelni ljudi u policiji nisu dorasli zadacima koje je on odrađivao. A ponekad su to bili i vrlo nezahvalni poslovi na račun kojih su neki drugi napredoval­i. (H. T., I. P., D. M., T. K.)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia