24sata

Ne kupujte više jer sve već imate u svom ormaru

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Brinite o odjeći jer ćete je dulje nositi, a tako gradite održiv ormar

Od 60 milijuna tekstilnih radnika, od kojih su većinom mlade žene, samo njih dva posto zaradi dovoljno za život, objašnjava Elizabeth L. Cline, autorica popularne knjige “The Conscious Closet: The Revolution­ary Guide to Looking Good While Doing Good”.

VEĆ IMATE SVE U ORMARU

Hiperprodu­kcija odjeće postala je golemi problem, a osim društvene eksploatac­ije, problem je i zagađenje okoliša. Rješenje je u izgradnji “etički održive garderobe” i smanjenju pretjerane potrošnje. Filozofija knjige prati tri jednostavn­a koraka koji se lako pamte - “nosi više, dijeli više i brini više”.

- Održivost nije skupa jer je najodrživi­ja odjeća već u vašem ormaru. To su oni komadi koje volite i želite i dalje nositi. Dakle, to ne znači da morate kupovati odjeću koju ćete nositi više od deset puta ako to ne želite - tada kupujte više stvar iz second-handa. Briga za odjeću je važna, jer bez obzira na to stoji li u vašem ormaru ili je želite donirati ili prodati, mora biti u dobrom stanju - naglašava autorica. Možda će vas to nadahnuti da prestanete tražiti trendi komade i potražite kvalitetni­je predmete koji će trajati dulje. Prije kupnje uđite u svoj ormar i napravite veliko, svjesno čišćenje.

- Pogledajte i vidite što sve imate i hoćete li to ikad više nositi. Pružite drugu ili treću šansu, ali nakon toga se tih stvari riješite.

PODRŽITE ODRŽIVE MARKE

Razmislite o tome što će se dobro uklopiti u vaš ormar, tako da ne kupujete višak. Treće, ako ćete nešto nositi jednom ili dva puta, razmislite o kupnji ovih komada u second-hand shopu ili unajmljiva­nju. Četvrto, kada kupujete, provjerite kompaniju i radi li ona na etičnim principima. Podržite marke koje se barem trude kretati u održivu smjeru - kaže Cline.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia