24sata

U HNL-u sam od 1995., ali se ne dam

OPATIJA - DINAMO Gavranović nestane na 10 minuta, a onda vam zabije, kaže Vanja Iveša, s 205 cm drugi najviši igrač svijeta

- Piše: DUBRAVKO MILIČIĆ

Bilo je to davno, rujan 1995., mjesec dana nakon Oluje. Trener Istre je bio Srećko Juričić, igrali smo na starom stadionu protiv zaprešićko­g Intera. Trener je izgovorio ime cijelog sastava i završio. Sve je rekao osim golmana i rekao: ‘Ima li pitanja?’. Netko je rekao: ‘Da. Tko je golman?’. Izlazio je iz prostorije, vratio se i rekao: ‘Vanja Iveša’. Noge su mi se odsjekle. Bio je to moj debi.

Tako priča Vanja Iveša (42), legendarni golman HNL-a, koji je u hrvatskom nogometu već 24 godine. Prošao je sve i svašta, protiv Dinama je igrao “milijun” puta, nerijetko ga zadržao na nuli. Primjerice, kao 2005., kad je Dinamo dvaput s Puljanima odigrao 0-0. Za Dinamo su tad igrali Eduardo, Modrić, Ivan Bošnjak...

- Uh, Eduardo je bio jedan od najboljih, kakve kretnje, udarac, tehnika... Možda i najopasnij­i napadač s kojim sam se susreo u HNL-u. Modrić je, recimo, bio najbolji izvođač penala, s njim sam uvijek imao problema. Nije mi odgovarao jer imam visoko težište, a on se zaleti i u sekundi okrene stranu. I Soudani je bio opasan kao vrag - kaže Iveša, koji se odmah odlučio za najdražu partiju protiv Dinama.

- Prije četiri godine, u kolovozu 2015., odigrali smo na Verudi 1-1, gol za nas zabio je Zlomislić,

za Dinamo Ćorić. Tad sam stvarno branio odlično, bilo je neviđeno puno posla. Bila je to, ako se može tako reći, moja večer. Pamtim i kad smo 2006. u debiju Krune Jurčića na našoj klupi pobijedili 2-1- kaže Iveša. Sad brani za Opatiju, trećeligaš­a koji će danas ugostiti Dinamo. - Da igramo na terenu u Opatiji, možda bismo imali više šanse. Ali neka se igra na Kantridi, bit će spektakl. U današnjem Dinamu najnezgodn­iji je Gavranović. Nema ga nigdje, mislite da je nestao na deset minuta, a on se pojavi i zabije vam gol. Kod njega stvarno nikad ne znate - kaže Vanja, koji je s 205 cm drugi najviši igrač svijeta.

Ispred njega je samo Belgijac Kristof van Hout

(32), 207 centimetar­a visoki rezervni golman Westerloa.

- Mislio sam da je još neki

Kinez ispred mene, tako su mi rekli dok sam igrao u

Turskoj - završio je kroz smijeh golman Opatije.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia