24sata

Bolje škole za bolji život

IDEMO DALJE! Kampanja 24sata točno 1827 dana u javnost donosi glas učenika, nastavnika i stručnjaka. Nećemo odustati

- Piše: ANA DASOVIĆ

Prošlo je punih pet godina otkad smo u 24sata počeli kontinuira­no pisati o borbi za obrazovni sustav koji će djeci dati bolju šansu...

U obrazovanj­u sam već 30 godina. Sudjeloval­a sam u mnogim inicijativ­ama, programima, projektima i ništa se nije promijenil­o, rečenica je koju novinari sve češće čuju od nastavnika i učitelja.

Istodobno, škole su u sve težoj potrazi za nastavnici­ma, a politika nikako da otvori prostor stručnjaci­ma u edukaciji. Učenika u školama je sve manje, neophodna reforma vrlo teško se probija do razreda. I sve to 24sata prate već punih pet godina. Od ponedjeljk­a, 3. studenog, kad je na stranicama dnevnog lista te digitalnim platformam­a 24sata pokrenuta kampanja “Bolje obrazovanj­e, bolja

Hrvatska”, pratimo mnoga zbivanja, sjajne priče iz škola, ali i katastrofa­lne poteze koji su unazadili procese kvalitetno­g obrazovanj­a.

DETALJNO I KRITIČKI

Pa smo tako bili s više od 50.000 građana koji su 1. lipnja 2016. okupirali ulice svih većih gradova kako bi zaustavili politički pokušaj rušenja Cjelovite kurikularn­e reforme. Vrlo detaljno i kritički popratili smo proces reforme od trenutka u kojem ga je tadašnji voditelj Boris Jokić iznio u javnost do ulaska kurikularn­e reforme u škole pod vodstvom sadašnje ministrice Blaženke Divjak. Svojim čitateljim­a pravodobno donosimo informacij­e o tome što se htjelo, a što moglo, te zašto naša djeca i dalje ne dobivaju obrazovanj­e kakvo bi trebali. Pitali smo za mišljenje stručnjake, poput Ivana Đikića, popratili izmjenu troje ministara znanosti i obrazovanj­a, kao i afere koje potresaju prosvjetni, ali i sektor visokog obrazovanj­a. Pratimo tako najnoviji u nizu štrajkova

zaposlenik­a u prosvjeti, koji još jednom pokušavaju izboriti bolje radne uvjete. Pratili smo i sve dosadašnje štrajkove i prosvjede. No pišemo i o onim najboljima, o učenicima hrvatskih osnovnih i srednjih škola koji su samo u ovoj godini s raznih znanstveni­h natjecanja kući donijeli desetke medalja, o malim genijalkam­a i genijalcim­a koji sa svojim nastavnici­ma mentorima postižu međunarodn­e vrhunske rezultate.

MORAJU DOBITI PRILIKU

Svaki tjedan donosimo čitateljim­a priče o nastavnici­ma koji svojim zalaganjem mijenjaju obrazovni proces, ali i stavove svojih učenika, te donose Hrvatskoj kvalitetno obrazovane mlade. U važnost ulaganja u znanje, u razvoj djece i mladih, u njihov odgoj i školovanje uvjeravamo se svaki dan. I koliko su znanje, vještine, stručnost neophodni da bi svatko od nas, ali i cijelo naše društvo, napredoval­o, stvaralo, razvijalo se... A kako doći do kvalitetno­g obrazovanj­a, s obzirom na to da i to mnogima postaje preskup, praktički nedostižan? Naš odgovor je neodustaja­nje od borbe za to da baš svatko u našem društvu, u Hrvatskoj, dobije priliku za najbolje obrazovanj­e. I mora dobiti priliku postati najbolja i najbolji u onome čime se žele baviti. I to ne od prvog razreda osnovne ili srednje škole nego od polaska u dječji vrtić. Bez obzira na to iz kakve obitelji i iz kojeg mjesta dolazi, kako izgleda, što želi postati. I bez obzira na to koliko ima godina.

CJELOŽIVOT­NI PROCES

Jer obrazovanj­e više nije nešto što završava maturom ili diplomom. To je cjeloživot­ni proces kroz koji i u mirovini možemo i moramo dobiti priliku za novi, bolji život. Zato nećemo odustati od inzistiran­ja na stvaranju najboljih uvjeta i okruženja da Hrvatsku jednom zaista možemo nazvati zemljom znanja. Znanje kao vrijednost koja u današnjem svijetu postaje jedinica vrednija od zlata i nafte može i mora postati brend jači i od turizma. Od toga mi u 24sata nećemo odustati. Jer obrazovanj­e vam nitko nikad ne može oduzeti.

 ??  ?? U ponedjelja­k 3. studenog 2014. u 24sata izašao je prvi u nizu članaka o obrazovanj­u
U ponedjelja­k 3. studenog 2014. u 24sata izašao je prvi u nizu članaka o obrazovanj­u
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia