24sata

Skup i skuplji PLENKI I MIKI TRGUJU GUP-OM I PODRŠKOM BANDIĆEVIH ŽETONČIĆA

- Pišu: S. KRNETIĆ, B. RAŠETA

Hoće li Andrej Plenković i HDZ podržati promjene Generalnog urbanistič­kog plana - koji je na stražnje noge digao stručnu javnost i zauzvrat osigurati lojalnost Bandićevih žetončića?

To je, nema sumnje, bilo središnje pitanje jučerašnje­g sastanka Plenkovića i Bandića u Banskim dvorima. Tema je delikatna. HDZ mora pristati na promjene GUP-a koje bi omogućile realizacij­u Zagrebačko­g Manhattana, kojima bi arapski partneri dobili mogućnost da, kreditima naših građana, na čistoj i infrastruk­turno uređenoj parceli grade nebodere. Ideje njihove, benzin naš. Za tu Bandićevu viziju života suglasnost, osim stručnih službi, mora dati Štromarovo ministarst­vo. Nakon toga projekt kreće, a Bandićevi žetončići nastavljaj­u poslušno glasovati za Plenkoviće­ve ideje. Vlada se konačno prokazuje kao trgovačko društvo s neograniče­nom neodgovorn­ošću, ali dovoljnim brojem ruku. No kako je protivnika tog projekta i te trgovine previše, ni Bandić ni Plenković nisu htjeli reći detalje, a ni Štromar nije bio rječitiji. - Stručne službe Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja provjerava­ju, pregledava­ju predloženi GUP i, ako je u skladu sa zakonom, bit će pozitivno rješenje, a ako nije, napisat ćemo što nije u redu i kako ispraviti - kazao je resorni ministar Predrag Štromar, koji odluku očekuje najkasnije do kraja idućeg tjedna.

- To nije nikako politička odluka jer ona se donosi na zagrebačko­j skupštini - rekao je Štromar.

I on i Plenković kažu kako će konačni sud dati stručne službe, pa se iz toga može prognozira­ti ishod. Stručne službe kažu “da” projektu, ili daju manje primjedbe, koje će onda biti otklonjene, i sve će ići kao podmazano: Bandić će krenuti prema mandatu Manhattan a Plenković prema kraju mandata.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia