24sata

Konobaru dao tvrtke da može uzimati lokale?

JOZIN MODEL Zbog sporova i ranijeg neplaćanja, Jozo Brkić više ne može zakupljiva­ti državne lokale. Sad tvrtke mijenjaju vlasnike, a on tvrdi: ‘Darovao sam tvrtku, nije to više moje’

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Ako imate dobru ideju, a nemate tvrtku, jednu bi vam mogao darovati Jozo Brkić, stariji i poduzetnij­i brat drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića!

Upravo takva darovanja obećao je kad smo ga nazvali i pitali za novi poslovni model kojim je jedna od njegovih tvrtki opet došla do poslovnih prostora u Zagrebu u vlasništvu države. Brkić je osnovao dosad 42 tvrtke, većinom jednostavn­e za 10 kuna, kojima se javljao na natječaje države i Zagreba. Tijekom vremena je zakupio 41 prostor, neke je u međuvremen­u vratio, za neke su raskinuti ugovori jer nije platio najamninu i stajali su prazni. Brkić se više ne može javljati na natječaje tvrtke Državne nekretnine. U međuvremen­u je pokrenuo i sudske sporove protiv njih jer smatra da su mu dali prostore u lošijem stanju nego što su oglašeni.

Ali tvrtka koju je osnovao sad je ipak dobila državni lokal na Trgu Vladka Mačeka u Zagrebu. Za 47 kvadrata treba plaćati 6780 kuna mjesečno. Krajem rujna, netom prije natječaja, novi vlasnik tvrtke postao je Vlade Nogalo, bivši konobar u konobi Didov san. Uz tvrtku Uvopia event, koja je dobila ovaj natječaj, Nogalo je postao vlasnik još jedne jednostavn­e tvrtke koju je osnovao Brkić. - Trebali su nam reći da je već obećano nekom moćniku jer mi normalni poduzetnic­i očito ne možemo do državnih nekretnina - kaže nam sugovornik koji je sudjelovao na natječaju. Zamolio je anonimnost jer ne želi probleme, ali kaže da su mu u Državnim nekretnina­ma objasnili da su nemoćni. Kad se promijeni osnivač, Brkića kao da nikad nije bilo u tvrtki i ona dobiva prostor jer je dala najvišu cijenu.

- A Jozo Brkić je bio na pregledu prostora kad i svi mi te izletio uz poruku: ‘Idemo dovršiti ovaj posao’ - kaže nam taj sugovornik.

To znači da tim manevrom druga osoba zakupljuje za Brkića. No Brkić kaže da to nije istina.

- Darovao sam tvrtku i nemam s njom više ništa. Čovjeka čak i nisam poznavao, nego su mi ga preporučil­i da ima dobru ideju. Ja se više ne natječem za prostore, a neaktivne tvrtke darujem

- rekao nam je

Brkić.

Kad smo ga pitali što je onda radio u prostoru, kaže da ga je gledao za jednu drugu osobu. Nogalo kaže da je tvrtku kupio, nije paravan i otvorit će uskoro kafić.

KRALJ LOKALA

 ??  ?? Brkić je masovno zakupljiva­o prostore
u centru Zagreba
Brkić je masovno zakupljiva­o prostore u centru Zagreba
 ??  ?? Vlade Nogalo je prije natječaja postao vlasnik Brkićeve tvrtke i dobio u zakup državni prostor u Zagrebu
Vlade Nogalo je prije natječaja postao vlasnik Brkićeve tvrtke i dobio u zakup državni prostor u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia