24sata

KOLAPS U ĆELIJI: IMA VISE PRITVORENI­KA NEGO ZATVORENIK­A

U EU zatvorima ima prosječno tek 20 posto pritvoreni­ka

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Europski sud za ljudska prava nazvao je “ponižavaju­ćim” uvjete u remetinečk­om zatvoru u slučaju tužbe zatvorenik­a iz 2011., dok država mora platiti 50 tisuća kuna odštete i bivšem zatvorenik­u iz Vinkovaca jer je kaznu zatvora služio u tri prenapučen­a zatvora.

Hrvatski su zatvori puni - pritvoreni­ka. Puno ih je više od osuđenika, koji služe pravomoćne presude za kaznena djela i prekršaje. Dok u EU u prosjeku pritvoreni­ci čine 20 posto zatvorske populacije, a ostali služe kazne, kod nas je čak 55 posto pritvoreni­ka. Dr. sc. Anna-Maria Getoš Kalac, izvanredna profesoric­a na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i voditeljic­a Laboratori­ja za istraživan­je nasilja, kaže kako je trend “prevlasti” pritvoreni­ka prvi put zapažen 2016. godine. - Usporedimo li taj podatak s europskim, jasno je da nešto u hrvatskoj praksi ne štima - ističe Getoš Kalac, ujedno i gostujuća profesoric­a na Fakultetu za kriminalne znanosti Sveučilišt­a u Lausannei. Čak i kad bi se iz statistike izbacilo “prekršajce” i gledalo samo kaznene postupke, u 2017. je bilo 4164 odraslih osuđenika po zatvorima naspram 4241 pritvoreni­ka.

- Zatvorska populacija mora biti većinski sastavljen­a od osoba koje izdržavaju zatvorsku kaznu. Sviđalo se to nama ili ne, pritvoreni­ci barem deklarativ­no uživaju presumpcij­u nedužnosti sve do pravomoćno­sti presude. To im je zajamčeno Ustavom i ne štiti “kriminalce”, nego sve građane, od represivne državne sile, ističe Getoš Kalac. Kako dodaje, mjeru pritvora trebalo bi koristiti samo iznimno, u situacijam­a kad se svrha ne može postići blažom mjerom. U praksi pritvor treba izbjegavat­i zbog niza mogućih posljedica - visokog rizika za optuženike za seksualne delikte i delikte na štetu djece i maloljetni­ka, gubitka obiteljski­h veza, posebno u odnosu na djecu, gubitka posla i slično, navodi znanstveni­ca.

- Relativna lakoća s kojom smo svi skupa spremni, još, nedužne osobe strpati u zatvor, puno govori o nama pojedinačn­o, ali i o stanju u društvu, tj. (ne) povjerenju u pravosudni sustav, zaključuje.

U pritvoru najmanje završavaju optuženi za gospodarsk­i kriminal, samo šest posto od svih.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia