24sata

Više minerala ima mnici i Radenskoj

3,99 KN 0,5 L 4,19 KN 0,5 L 4,99 KN 0,5 L CETINA 3,79 KN S MJEROM Natrij, kalcij i magnezij koriste zdravlju, ali običnu vodu ne treba sasvim zamijeniti mineralnom 0,5 L 4,99 KN 0,5 L

- Piše: dr. LETA PILIĆ, nutricioni­stica

Prema definiciji, prirodna mineralna voda je voda koja udovoljava propisanim mikrobiolo­škim kriterijim­a, potječe iz vodonosnik­a, to su stijene značajne propusnost­i, a zahvaća se i puni iz izvora.

Razlikuju se po sadržaju ugljikova dioksida (CO2) pa postoje prirodno gazirane vode i vode s povećanom količinom CO2. Prirodno gazirane u boci imaju istu količinu ugljikova dioksida kao i na izvoru, što znači da CO2 potječe iz vodonosnik­a. Voda s povećanom količinom ugljikova dioksida ima ga u boci više nego na izvoru, no i taj ugljikov dioksid je iz vodonosnik­a. Gaziranoj prirodnoj mineralnoj vodi naknadno je dodan ugljikov dioksid koji nije iz vodonosnik­a. Većina voda koje smo analiziral­i su gazirane prirodne, dok je Radenska prirodna s povećanom količinom CO2, a San Terra stolna voda, a ne prirodna mineralna.

MAGNEZIJ OPASAN ZA BUBREGE

Općenito, mineralne vode bogatije su mineralima nego obične vode za piće, no razlikuju se po količinama. Jamnica, Radenska, Romerquell­e, Kalnička i Kiseljak su bogate mineralima, a Cetina i Saguaro imaju ih manje pa su lakše za piće. Voda s više od 1500 miligrama ukupnih minerala po litri smatra se vodom bogatom mineralima. Glavni minerali koje pronalazim­o u svim vodama su natrij, kalcij, magnezij i kalij. Natrij pomaže u regulaciji krvnog tlaka i rada srca, kalcij je dobar za zdravlje kostiju, a magnezij pomaže kod umora i iscrpljeno­sti, potiče izgradnju kostiju i probavu. Mivela i Donat imaju puno magnezija i zdravstven­e tvrdnje na deklaracij­i koje tumače blagotvora­n utjecaj magnezija na zdravlje. Zbog visokog sadržaja ovoga minerala postoji opasnost od unosa prekomjern­e količine pa treba pozorno čitati deklaracij­u i preporuke o unosu.

Tko ima problema s bubrezima osobito treba paziti.

Isto tako, vode poput Radenske, Kalničke i Kiseljaka imaju poprilične količine natrija, posebno ako pretjeramo s količinom.

NE MOGU ZAMIJENITI OBIČNU

Natrij je dio soli čije se prekomjern­o konzumiran­je povezuje s rizikom od razvoja krvnog tlaka pa konzumacij­a velikih količina ovih mineralnih voda nije preporučlj­iva ljudima s visokim krvnim tlakom. Na etiketi Cetine velikim je slovima navedeno kako ima vrlo male količine ovoga minerala. Mineralne vode mogu biti dobra alternativ­a sokovima i drugim gaziranim pićima u kojima ima puno šećera i bogata su kalorijama. Međutim, nije dobro piti prevelike količine mineralnih voda i njima u potpunosti zamijeniti običnu.

 ??  ??
 ??  ?? Gazirana mineralna s dodanim ugljikovim dioksidom ima nizak udio natrija pa je dobra za ljude s povišenim krvnim tlakom. Općenito sadrži manje minerala.
Gazirana prirodna mineralna voda bogata je mineralima, a najviše je kalcija. Iako joj je dodan ugljikov dioksid, ima ga manje nego u Radenskoj.
Gazirana mineralna s dodanim ugljikovim dioksidom ima nizak udio natrija pa je dobra za ljude s povišenim krvnim tlakom. Općenito sadrži manje minerala. Gazirana prirodna mineralna voda bogata je mineralima, a najviše je kalcija. Iako joj je dodan ugljikov dioksid, ima ga manje nego u Radenskoj.
 ??  ?? Gazirana prirodna mineralna voda s najviše minerala. Jamnica sadrži znatno više natrija i kalija nego Radenska, a kalcija i magnezija je manje.
Gazirana prirodna mineralna voda s najviše minerala. Jamnica sadrži znatno više natrija i kalija nego Radenska, a kalcija i magnezija je manje.
 ??  ?? Ima umjerenu količinu minerala, manje natrija, kalcija i magnezija nego Kiseljak i Radenska, primjerice. Zato je Studenac lakši za piće.
Ima umjerenu količinu minerala, manje natrija, kalcija i magnezija nego Kiseljak i Radenska, primjerice. Zato je Studenac lakši za piće.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia