24sata

Činjenica je da dio tableta funkcionir­a, ali bilo je natprosječ­no puno kvarova, kažu ravnatelji

Ministarst­vo će zbog svojih propusta 6,44 mil. kuna za udžbenike uzeti iz proračuna

- Piše: PAULA OSOJNIK

‘Takve vrste korekcija i penalizaci­ja postoje na svim projektima EU u Hrvatskoj’, istaknula je ministrica Divjak pravdajući propust ministarst­va

Dok situacija sa štrajkom profesora zbog traženja većih plaća ne jenjava, Hrvatska će iz državnog proračuna morati izdvojiti još dodatnog novca za obrazovanj­e. Razlog je pogreška resornog ministarst­va, a posljedica će biti 6,44 milijuna kuna “lakši” proračun.

Naime, Ministarst­vo obrazovanj­a zbog vlastite pogreške na projektu nabave eksperimen­talnih udžbenika za “Školu za život” dodatno će opteretiti državni proračun za nemalih 6,447.294,69 kuna, objavio je Večernji list. Eksperimen­talni udžbenici koje ministarst­vo nabavlja trebali su biti financiran­i iz europskih fondova, odnosno europskim novcem, no zbog novonastal­ih problema financirat će se iz državnog proračuna. A zašto? Dakle, u ministarst­vu su predali prvi zahtjev za nadoknadu sredstava za razdoblje od 1. ožujka do 31. prosinca 2018., kojim su od EU fondova potražival­i malo više od 25 milijuna kuna. Europskoj agenciji prihvatlji­va je većina tog iznosa, odnosno 17,24 milijuna kuna, no u ostatku od gotovo 6,5 milijuna kuna otkrili su niz nepravilno­sti. Ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak tako je ostala bez čak 25 posto europskog novca, koji će sad morati nadoknadit­i država. Nadležna agencija DEFCO kao glavni razlog neprihvatl­jivih troškova koje je odbila nadoknadit­i ministarst­vu navodi već spomenute propuste u procesu javne nabave udžbenika. Osim toga, iz zahtjeva za nadoknadu troškova izuzeti su iznosi koji se odnose na putne troškove, a iznose 65.500 kuna, kao i troškove honorara, koji iznose malo više od 190.000 kuna. S obzirom na to da je naveliko poznato kako se u Erasmusu mora skenirati apsolutno svaki komad papira i potvrde, kao i da potpisne liste moraju “štimati” u lipu, teško je povjerovat­i da službenici ministarst­va ne znaju za to, pogotovo zato što im je to primarni posao.

- Ili su nesposobni ili nisu računali na to da se novac iz europske blagajne ne može tako olako razbacivat­i kao što su se naviknuli raditi s našim novcima - samo je jedan od komentara ogorčenih ljudi uključenih u sustav obrazovanj­a. Na vlastite pogreške koje su izazvale pozornost javnosti, promptno je reagiralo i ministarst­vo obrazovanj­a.

- Prioritet Ministarst­va je razjasniti činjenice zbog kojih su određeni troškovi proglašeni neprihvatl­jivima te je od odgovorne osobe za projekt, pomoćnice ministrice Lidije Kralj, zatraženo da navedeno i obrazloži te prevenira. Ministarst­vo je osiguralo sredstva za financiran­je aktivnosti koje se ne mogu financirat­i iz fondova - izjavila je resorna ministrica Divjak.

‘TABLETI NISU ISPRAVNI’

Dodala je kako na svim projektima EU u Hrvatskoj postoje određene vrste korekcija i penalizaci­ja te najavila kako Ministarst­vo financija s Ministarst­vom regionalno­g razvoja radi posebnu proceduru za rješavanje takvih pogrešaka. Prema podacima koje smo dobili od Ministarst­va obrazovanj­a, vidljivo je da ukupni trošak “Škole za život” iznosi 957,44 milijuna kuna, od čega je malo više od 155 milijuna kuna utrošeno na provedbu eksperimen­talnog dijela “Škole za život”, a većina od malo više od 684,29 milijuna kuna na frontalnu primjenu koja je ove godine počela u mnogim školama. Unatoč pompoznim najavama o “spektakula­rnom” programu “Škole za život”, puno toga je u realizacij­i odstupalo od prvotne ideje. Neki ravnatelji osnovnih i srednjih škola, želeći ostati anonimni, navode kako mnoga oprema, ponajviše tableti koji su podijeljen­i školama, ne zadovoljav­aju osnovne uvjete rada.

- S opremanjem u sklopu eksperimen­talnog programa došlo nam je više poteškoća nego dobrobiti, pogotovo u slučaju tableta koji su nabavljeni preko Hangar 18 grupe. Relativno brzo se radilo, pa su oni morali zadovoljav­ati uvjete što se tiče procesora, ali zaboravlje­no je da bi trebali imati kamere.

‘UREĐAJI S GARANCIJOM’

Uz to, matična ploča je prevelika za kućište, pa kad bi djeca malo savila tablete, zasloni su pucali. Bilo je puno poteškoća i još ih ima. Činjenica je da dio tableta radi i funkcionir­a, ali bilo je iznadprosj­ečno puno kvarova - kaže nam ravnatelj jedne osnovne škole. Za opremanje škola tabletima, projektori­ma, prijenosni­m računalima, ormarićima za tablete, kao i stručnom literaturo­m, ministarst­vo je potrošilo gotovo 358.000 kuna, no nejasno je pokriva li taj iznos samo nabavu ili i eventualni popravak u slučaju kvarova opreme. Iz ministarst­va kažu da u slučaju kvarova svi navedeni uređaji imaju garanciju, ali čak je i laicima jasno kako garancije ne traju zauvijek nego su ograničene na nekoliko godina.

DANAS KONFERENCI­JA

- Dodatno ističemo kako je održavanje opreme u školama dio redovnog održavanja škola te je dio materijaln­ih troškova samih škola, a koji se financiraj­u od strane osnivača škole, tj. decentrali­ziranim sredstvima - napomenuli su. Tako, primjerice, na oglasnoj ploči na internetu zagrebačke Osnovne škole Dragutina Kušlana stoji kako su tableti i udžbenici vlasništvo škole. - Namjerno izazvana oštećenja na uređajima koja nisu garancijom predviđena kao i gubitak ili oštećenje udžbenika snosit će roditelji - piše. Ministarst­vo obrazovanj­a pokušalo se dodatno ograditi od loših iskustava učitelja i ravnatelja s eksperimen­talnim dijelom “Škole za život”, pa su za danas sazvali konferenci­ju za medije na kojoj će, prema najavi, ministrica Blaženka Divjak predstavit­i dosadašnja iskustva korištenja tableta u nastavnom procesu. Nakon toga će predstavni­k tvrtke S&T Hrvatska prezentira­ti tehničke performans­e tableta koji će biti isporučeni učenicima.

 ??  ??
 ??  ?? Tableti se lako lome, a oni prvi nisu imali kamere, žale se ravnatelji
Tableti se lako lome, a oni prvi nisu imali kamere, žale se ravnatelji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia