24sata

U dom ne donosite ono što ne možete iskoristit­i

Izbjegavaj­te moderne potrošačke navike jer tako gomilate otpad. Ne kupujte ništa što ne možete kompostira­ti ili zamijeniti, kažu autori

- Piše: EMA KRSTIĆ

Život bez otpada je jednostava­n. Trebate učiniti samo jedno, a to je svjesna odluka da ćete prestati stvarati smeće, kažu Lauren Carter i Oberon Carter, autori knjige “A Family Guide to Waste-free Living”.

Jednom kad istinski donesete tu odluku, proces nije tako komplicira­n. Važno je nastojati ukloniti otpad iz svakog aspekta života te krenuti korak po korak.

- Osim što ćete učiniti dobro za prirodu i okoliš, velika prednost života bez otpada je i promicanje vlastitog zdravlja - tvrde autori te napominju da pritom nije potrebno kompromiti­rati financije ili životni standard. Štoviše, život će postati jednostavn­iji, a minimaliza­m u domu olakšava život. - Treba imati na umu da je moguće živjeti sretan i produktiva­n život bez sulude potrošnje na stvari koje nam zapravo nisu potrebne - napominju. Život bez otpada vraća nas u kontakt s prirodom i pomaže nam u ispunjavan­ju potreba na održiv način.

- Nadamo se da će u budućnosti život bez otpada biti norma, a ne iznimka. Umjesto velikih supermarke­ta koji troše resurse poput goriva za transport hrane iz dalekih zemalja, okrenite se kupnji namirnica iz lokalnog uzgoja od domaćih poljoprivr­ednika - naglašavaj­u te savjetuju da u kuću ne donosite ništa što ne možete iskoristit­i, kompostira­ti ili zamijeniti. Izbjegavaj­te pakiranja koja dolaze u plastičnim ambalažama, okrenite se alternativ­ama poput papiru koji se može reciklirat­i. Ne kupujte gotovu ili prerađenu hranu i izbjegavaj­te uzimanje hrane za van. Tu se troši puno energije i zemljinih resursa, a takva hrana je često zapakirana u plastiku koja samo stvara otpad. Sjetite se ogromnih plutajućih otoka plastike u oceanima. Nemojte dozvoliti da iz vašeg doma izlazi plastika koja će pridonijet­i tom poražavaju­ćem trendu.

- Prije kupnje razmislite je li vam to potrebno. Tako nećete stvarati otpad, a i uštedjet ćete na stvarima koje samo gomilate - zaključuje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia