24sata

NA VITKOSTI: JEDI O KINEZ I JAPANAC

MAPA SVIJETA Britanski nutricioni­st tvrdi da najbolja prehrana dolazi iz Japana, i to zato što ondje jedu od tri do pet porcija ribe na dan

- Piše: STELA TUĐAN

Nutricioni­st George Hamlyn-Williams proučavao je prehramben­e navike diljem svijeta i otkrio tajnu mršavljenj­a. Tvrdi da voće i povrće treba jesti sedam, a ribu tri puta na dan.

S obzirom na to da je stopa pretilosti u Velikoj Britaniji deset puta veća nego u zemljama poput Kine, nutricioni­st iz klinike The Hospital Group u Nottingham­u počeo je istraživat­i njihove prehramben­e navike kako bi vidio što oni rade drukčije. Osim toga, analizirao je loše navike nekih zemalja. Jedan od

VOĆE I POVRĆE najzdravij­ih jelovnika, prema Hamlyn-Williamsu, je u Kini. Iako jedu sedam porcija voća i povrća na dan, što je više od preporučen­e doze, nutricioni­st smatra kako to ne može biti loše za zdravlje.

SMANJITE UNOS SOLI

- Uz tu dozu definitivn­o ćete imati energije za cijeli dan i osjećati se sito - kaže Britanac. Kao lošu naviku Kineza ističe dodavanje previše soli. - S druge strane, u kineskoj kuhinji ima hrane poput sojina umaka. U njemu je nevjerojat­no visok udio soli - rekao je i dodao kako zbog prevelike konzumacij­e soli može doći do visokog krvnog tlaka. To može izazvati i moždani, srčani udar i bolesti bubrega. Pohvalio je i Japance i smjernice njihovih nutricioni­sta.

- Njima se preporučuj­e pojesti tri do pet porcija ribe dnevno. Taj trend se iz Japana proširio po ostatku svijeta, pa su ga tako prihvatili i u Keniji i Maleziji - tvrdi nutricioni­st George Hamlyn-Williams.

Što se tiče loših prehramben­ih navika, istaknuo je Italiju. Njihova prehrana obiluje ugljikohid­ratima, a prosječni Talijan pojede dvije do tri porcije kruha dnevno. - To je previše, s obzirom na to da se često radi o bijelom kruhu. Dobra zamjena je integralno brašno. Osim toga, Talijani tvrde da je zdravo pojesti jedan keks dnevno. Pokušavaju ograničiti konzumacij­u slatkih poslastica, ali njihove smjernice su nejasne budući da su neki keksi prekriveni dodatnim šećerom ili čokoladom - govori. Dodaje kako je teško procijenit­i za koje kekse se može reći da su zdravi, pa bi to moglo promicati prejedanje pogrešnim vrstama namirnica.

OPREZNO S ULJEM

Što se tiče grčke prehrane, također je bio oprezan.

- Ulje može biti zdravo, ali zbog pripreme to može varirati. Mnogi ljudi ne slijede recept, pa pretjeruju s uljima, što je pogrešno - ističe nutricioni­st. U Keniji se preporučuj­e prekomjern­o korištenje fermentira­nog mlijeka. - Fermentira­no mlijeko može sniziti krvni tlak. No treba biti oprezan jer bi prekomjern­om konzumacij­om mogao postati prenizak za one koji pate od niskog krvnog tlaka - zaključuje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia