24sata

FALA TI, DUDEK

UMRO MARTIN SAGNER (88) U legendarni­m ‘Gruntovčan­ima’ glumio je dobrodušno­g seljaka i postao vječni simbol svih nas običnih ljudi koji se bore za pravicu...

- Piše: TATJANA PACEK

- Preminuo je doma, nakon što je tri, četiri tjedna bolovao. Svi smo neutješni - uplakana nam je rekla Zorica Bajgot-Sagner. Glumac Martin Sagner umro je u 88. godini u njihovom stanu.

Sagner je dulje imao problema sa srcem. Izdalo ga je u noći na utorak. Godinama mu je bilo teško penjati se u njihov stan na Malešnici pa je rijetko izlazio. Puno je čitao i svirao violinu. Drage su mu bile podravske pjesme, a rado je i sam smišljao melodije. Čuvao je unuke i uživao u igri s njima. Puno je sjedio za svojim radnim stolom. Na njemu je uvijek bilo svega, pa ga je Dudek od milja nazvao dućanom. Pisao je bilješke, opažanja, razmišljan­ja... Kad je ušao u politiku, nerijetko je isticao da se u Saboru osjeća kao Dudek. Kaže se nije kome je namijenjen­o, nego kome je suđeno. Tako ni Sagner nije bio prva opcija za lik Drašeka Katalenića Dudeka iako ga je baš ta uloga obilježila za cijeli život. On je trebao igrati lik birtaša Martina, a Dudeka je, prema redateljsk­om viđenju, trebao igrati Eugen Franjković.

No dok su putovali u Varaždin njih dvojica su u birtiji razgovaral­i o ulogama. Zaključili su da bi se trebali zamijeniti. Tako su njih dvojica, već prvog dana snimanja “Mejaša”, uz redateljev­u suglasnost, igrali što su poželjeli. Ponekad se čuo sa Smiljkom Bencet, Regicom, i prisjetio snimanja na kojemu je baš on bio zadužen za bedastoće.

– Sakrio sam zrno kukuruza među prste pa gađao kolege dok su snimali. U nos ili u čelo. Kad bi se kolega trgnuo, a redatelj upitao: ‘Zašto se trzaš?’, nisu me odali. Onda bi ponavljali scenu, a ja ih opet gađao kukuruzom. Brzo je redatelj sve shvatio pa su me potjerali sa seta - rekao nam je Sagner prije sedam godina.

- Neki dan sam puno razmišljal­a o njemu, baš na Martinje, jer sam se sjetila da mu je imendan. Ne mogu vjerovati, svi moji dragi i mili umiru. Kaj se to događa? Pamtit ću ga po najljepšem, radu i prijateljs­tvu. Pokoj mu duši - rekla nam drhtavim glasom Smiljka Bencet (85), Dudekova Regica.

Kolege su danas neutješni. Glas im je drhtav, a poruka ista: “Hvala, Dudek, za sve, najviše za to što si postojao”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia