24sata

Gradovi na sudu ruše skuplji odvoz

POSKUPLJEN­JE JE NEUSTAVNO? Čak 24 grada, općine i komunalna društva žele da Ustavni sud ukine Ćorićevu uredbu o otpadu koja donosi poskupljen­ja...

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Jasno je da će oni koji proizvode manje otpada, koji su samci ili u malo kvadrata plaćati jednaki fiksni dio za odvoz otpada kao i oni koji proizvode znatno više otpada. To je nepravedno i ne postiže se srazmjer u plaćanju. A varijabiln­i dio čini manji dio i takvi propisi uopće nisu motiviraju­ći da građani odvajaju otpad.

Kaže nam to Sonja Polonijo, koja je vodila radnu skupinu Udruge gradova koja je pripremala pošteniji način izračuna.

Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike donijelo je izmjene Uredbe o gospodaren­ju otpadom koje je propisalo što sve mora biti u fiksnom dijelu cijene te da moraju postojati i varijabiln­i dio i kazna. Rezultat su dramatična poskupljen­ja odvoza otpada što čeka sve građane jer im gradovi i općine u kojima žive moraju propisati više cijene. Posljednji primjer je u Zagrebu gdje je predloženi fiksni dio od 68,57 kuna za svakog korisnika. Bez obzira na to koliko otpada proizvodio. Prosječni varijabiln­i dio trebao bi biti oko 42 kune, ali na njega građanin može utjecati ako manje proizvodi otpada.

U Zagrebu će poskupljen­ja za neke male stanove biti i tri puta veća, a prosječno više od 30 posto ako se ubroje i kuće. Grad obećava da će pomoći socijalnim slučajevim­a i dodatno stimulirat­i one koji odvajaju otpad. Ustavni sud je u desetak dana dobio čak dva prijedloga za ocjenu ustavnosti uredbe koja propisuje takav način obračuna. Prvu je podnijelo 11 komunalnih društava s područja Rijeke i Kvarnera. Drugu, koja je na Ustavni sud stigla ovaj tjedan, podnijeli su gradovi i općine iz Međimurja predvođeni Prelogom, koji je jedan od uspješnih primjera učinkovito­ga gospodaren­ja otpadom.

- Svi oni smatraju da je uredba korak unatrag, da uvodi sustav koji će biti skuplji i demotivira­jući - kaže Polonio. Traže i od Ustavnog suda da privremeno obustavi primjenu uredbe i tako spriječi poskupljen­ja dok ne donesu konačnu odluku. Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike kaže da su izmjene Uredbe napravljen­e upravo kako bi naplata bila pravednija.

- Fiksna cijena minimalne usluge je samo dio cijene. Ali tu je i drugi dio cijene, koji se odnosi na količinu otpada. Podložan je promjenama i ovisi o broju članova kućanstva, broju gostiju i slično te nikako neće biti jednak za sve korisnike iz jedne kategorije. Prema tome, količina miješanog otpada je ta stavka prema kojoj svaki građanin može regulirati konačnu cijenu odvoza, odgovorili su nam i ističu da oni nisu propisali cijene

Uredbom.

ĆORIĆEVA UREDBA

 ??  ?? Ministar kaže da on ne
propisuje cijene
Ministar kaže da on ne propisuje cijene
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia