24sata

Štrajk ide dalje, ali bit će neplaćen

KRENULO INAĆENJE Sindikati najavili daljnji štrajk, ministar Aladrović odgovorio da im od 15. studenog ti dani neće biti plaćeni. Tko je jači?

- Piše: NIKOL ZAGOREC

SINDIKALIS­TI ČVRSTI

Djeca i dalje neće imati nastavu jer cirkularni štrajk ide dalje. Nadoknađiv­at će je vikendima ili za vrijeme praznika, a štrajkašim­a će se samo do petka plaćati dani u štrajku, otada više ne. I to su jedini zaključci nakon jučerašnje­g sastanka ministra rada Josipom Aladroviće­m sa sindikatim­a s kojima nije uspio dogovoriti baš ništa.

PONUDA MANJA NEGO PRIJE?

Sindikati su izašli sa sastanka ljuti i rada zočarani i poručili više neće pregovarat­i. - Vlada je dala još manju ponudu nego prošlog tjedna - rekao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata

PRIJETNJA MINISTRA zaposlenih u srednjim školama. A Vlada im je dala izmijenjen­u ponudu - porast osnovice plaće za 6,12%, kao i svim drugim javnim službenici­ma, analizu postojećeg cjelokupno­g plaća javnog sektora te Sporazum o dodatku od dva posto na plaću ako do 30. lipnja ne bude gotova Uredba složenosti poslova. Taj Sporazum vrijedio bi do 1. prosinca 2022.

IDE NEPLAĆENI ŠTRAJK

Vlada

je čak dala manju ponudu od one o kojoj se zaposleni izjašnjava­nju i koju je preko 90 posto već odbilo. Razočarani smo, Hrvatska ne zaslužuje ovakvu Vladu koja je kočničar svih reformi u obrazovanj­u - naglasio je dodavši kako je umjesto rješenja problema Vlada zaprijetil­a. I to da država više neće plaćati štrajk. - Platit će dane u štrajku samo do 15. studenog. Željeli smo pokazati dobru volju za dogovorom. Iskazali smo volju da platimo štrajk u prvom dijelu studenog. Ali s našom ponudom, objektivni­h okolnosti za štrajk više nema. Jer plaće rastu osam posto samo u idućoj godini. Plaće u mandatu rastu između 1300 i 1600 kuna u obrazovanj­u - rekao je ministar. Sindikalis­t Vilim Ribić prepričao je atmosferu koja je vladala na 40-minutnom sastanku na kojem je bila i resorna ministrica Blaženka Divjak za koju je rekao da na sastanku nije bila ‘rječita’. - Atmosfera je bila baš otužna, svi su bili otužni pa i druga strana jer nema što ponuditi. Dali su nam papir i prepričali nam što piše u Sporazumu kao da mi ne znamo pročitati. Nisu imali riječi, oni znaju u kakvoj su situaciji i što se događa. To ne vuku ti ljudi koji su bili za stolom, nego Marić i Plenković - rekao nam je nakon sastanka.

TUŽNA ATMOSFERA SASTANKA

Prema zadnjim informacij­ama danas neće biti nastave u Virovitičk­o-podravskoj i Koprivničk­o-križevačko­j županiji, a u petak štrajkaju Bjelovarsk­o-bilogorska, Dubrovačko neretvansk­a županija i Grad Zagreb.

 ??  ?? Sastanak s ministrima trajao je 40 minuta, dogovorili se nisu
Sastanak s ministrima trajao je 40 minuta, dogovorili se nisu
 ??  ?? Aladrović najavljuje da od 15. studenog više neće plaćati
Aladrović najavljuje da od 15. studenog više neće plaćati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia