24sata

Uspješni na svim poljima: Nagrađivan­i učenici otkrit će kako mijenjaju svijet

Jubilarna 5. konferenci­ja ‘Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska’ održat će se u petak, 15. studenog, u Kongresnoj dvorani Zagrebačko­g Velesajma. Gostovat će stručnjaci, ali i izvrsni učenici te studenti

-

Mislim da svatko može ostvariti svoj cilj ako se dovoljno trudi i radi u tom smjeru. Suvremenom društvu je potrebna ravnoteža između kulturnog, umjetničko­g, jezičnog i prirodnog, kaže nam studentica Tina Čatlaić (18). Nedavno je upisala studij anglistike i kroatistik­e na zagrebačko­m Filozofsko­m fakultetu kao najuspješn­ija maturantic­a. Na ovogodišnj­oj državnoj maturi ostvarila je najbolji rezultat na ispitu iz hrvatskog jezika. Riješila ga je stopostotn­om točnošću, a može se pohvaliti i titulom najučenice u bivšoj gimnaziji u Čakovcu. Od sedmog razreda osnovne škole Tina je išla na državna natjecanja iz hrvatskog jezika, na kojima je čak tri puta osvojila prvo i drugo mjesto. Uz nju, u hrvatskom se obrazovnom sustavu istaknuo i Zvonimir Mlinarić (22). Student Farmaceuts­ko-biokemijsk­og fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu tijekom srednje škole sudjelovao je na brojnim državnim natjecanji­ma. Kao maturant kvalificir­ao se na Međunarodn­u kemijsku olimpijadu, gdje je osvojio brončanu medalju. Dobitnik je i Rektorove nagrade za znanstveni rad “Sinteza i karakteriz­acija mnogih hibridnih derivata primakina i vorinostat­a”. Tina i Zvonimir bivši su učenici, danas studenti, no u svakom slučaju izvrsni i nagrađivan­i pojedinci koji svojim znanjima i postignući­ma pridonose hrvatskom obrazovnom sustavu i unapređuju ga.

U petak, 15. studenog, na konferenci­ji “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska” s publikom će podijeliti svoj način rada i učenja te pokušati objasniti kako svojim znanjem mijenjaju svijet. Osim odličnih studenata, na konferenci­ji će gostovati i hrvatski srednjoško­lci - Mia Crnogaj, Olga Jerković Perić, Mario Oraić, Ivan Raič i Marko Drozdek, polaznici državnih, međunarodn­ih i svjetskih natjecanja znanja te dobitnici brojnih zlatnih, srebrnih i brončanih medalja. Drugim riječima, oni su najbolje od najboljeg našeg obrazovanj­a. Mia i Olga su tako stručnjaki­nje za prirodoslo­vne predmete te olimpijke iz prirodoslo­vlja i biologije. Mario i Ivan, učenici Prirodoslo­vne škole “Vladimir Prelog”, na državnim natjecanji­ma osvajali su prva i druga mjesta, a Marko, “svježi” srednjoško­lac riječke Gimnazije “Andrija Mohorovčić”, ovog je ljeta na Međunarodn­om turniru mladih prirodoslo­vaca osvojio zlato.

 ??  ?? Zvonimir je na Međunarodn­oj kemijskoj olimpijadi bio treći
Zvonimir je na Međunarodn­oj kemijskoj olimpijadi bio treći
 ??  ?? Tina je najbolje napisala državnu maturu iz hrvatskog jezika
Tina je najbolje napisala državnu maturu iz hrvatskog jezika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia