24sata

‘Pisanje romana nije moguće bez discipline’

KNJIŽEVNA NAGRADA VELIKO PRIZNANJE Tjednik Express će po treći put dodijeliti prestižnu književnu nagradu Fric, a autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će 75.000 kuna. Dobitnik nagrade bit će poznat u siječnju 2020. U konkurenci­ji je i književnic­a

- Piše: EMIRAT ASIPI

Roman je pun mog svijeta. Moj svijet ne čine samo stvarni događaji. Moj svijet čine priče koje sam slušala, ljudi kojih se prisjećam, stvari o kojima sam maštala, neispunjen­i planovi i snovi mojih suvremenik­a, sugrađanki, susjeda, prijatelji­ca, rekla je književnic­a Olja Knežević.

Ona je s romanom “Katarina, velika i mala” s 12 književnik­a ušla u izbor za nagradu Fric za 2019. godinu, koju treći put dodjeljuje tjednik Express pod pokrovitel­jstvom Barcaffea. Pobjednik će osvojiti 75.000 kuna i mobilnu skulpturu.

- ‘Katarina, velika i mala’ moj je treći roman, a sama naratorica, Katarina, moja, da tako kažem, ’treća žena’ u trilogiji žena koje su iz svoje zemlje otišle živjeti negdje drugdje. Što ih je natjeralo da rascijepaj­u ili u potpunosti razbiju svoj prvotni identitet, a onda na teži način, bez sigurnosne mreže, svim svojim osjetilima, srcem, mozgom i stomakom, dakle dubinski iskustveno, nanovo izgrade same sebe. U uspostavlj­anju svojih novih uporišta, svaka se od njih morala vratiti u zemlju iz koje je otišla, svaka na drugačiji način i iz različitog razloga. Katarina je od te moje tri žene i najstarija, samim time i najsvjesni­ja onoga što joj se događa, što je sama i pokrenula - rekla je Olja i dodala kako je ideju dobila slučajno. - Katarinin mi se glas javio jednog siječanjsk­og predvečerj­a. Volim kad se početna inspiracij­a javi u obliku glasa pripovjeda­čice. Ponekad se javi kao prva scena, to je bio slučaj s mojim prethodnim romanom ‘Gospođa Black’, i zato je

NOMINIRAN ZA FRICA ‘Gospođa Black’ pisana u trećem licu - kaže književnic­a. Dodaje da gospođa Blace drugačiji lik od Katarine jer je diskretna, tajnovita, a Katarina je zrelija i izborila se da priča direktno.

- Nakon početne inspiracij­e, pisanju romana pridružuje se još jedna gospođa a to je disciplina. Disciplina preuzima stvar jer to znači sjedanje za stol za kojim se piše, dok inspiracij­a počne dolijetati kad se njoj prohtije, najčešće kad smo opušteni, dok se tuširamo, šetamo, vježbamo ili tonemo u san. Tragove ideja koje je donijela ta hirovita inspiracij­a onda slažemo pokoravaju­ći se disciplini Posebnost romana je upravo u Katarini. Čar mog romana je u vještini pripovijed­anja, u iskrenosti žene koja piše o ženi, u hrabrosti kojom sam pisala, u nebježanju od neiskvaren­og pogleda na ljubav, na muškarce, društvena zbivanja i - tome što ni u jednom trenutku taj roman nije dosadan - objasnila je Olja Knežević. Ovogodišnj­a nagrada Fric bit će dodijeljen­a u siječnju 2020.

 ??  ?? Roman ‘Katarina, velika i mala’ prikazuje obiteljske
odnose i tragedije
Roman ‘Katarina, velika i mala’ prikazuje obiteljske odnose i tragedije
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia