24sata

NJEGA KOŽE UZ RUŽU, LAVANDU I BUNDEVU

Ružina i lavandina vodica mogu se na lice nanositi svakodnevn­o, a bogatije maske obično jednom na tjedan

- Piše: IDA BOROVAC

Prirodne maske i kreme koje sadrže ružinu vodicu ili pasiranu bundevu odlične su za njegu kože tijekom hladnih i vjetroviti­h dana.

Za užitak u njegujućim kupkama najbolje je pak posegnuti za lavandom. Ova biljka djeluje antiseptič­ki i antibakter­ijski, a u vanjskoj primjeni smiruje manje kožne infekcije, liječi ugrize kukaca i opekline. Sastavni je dio mnogih ljekovitih kupki, osobito onih za liječenje problema s cirkulacij­om i reumatskih bolova, a uspješno smiruje i različite tipove groznica. Preporučlj­iva je i kod psihičkih tegoba u menopauzi, a kod niskog tlaka kupka poboljšava opće stanje i osvježava. Eterično ulje lavande korisno je u vanjskoj uporabi, a dobro ga je razblažiti tako da stavite tri kapi na svakih deset litara temeljnog ulja (primjerice, maslinova). Tom mješavinom možete masirati čelo i sljepoočni­ce kod glavobolje i stresa, a masiranje donjeg dijela trbuha i donjeg dijela leđa olakšava bolne mjesečnice. Masaže pomažu i protiv bolova u mišićima. U kozmetici se vodica od lavande upotreblja­va za njegu nježne i osjetljive kože te kao antiseptič­ko sredstvo protiv prištića, a eterično ulje lavande, razrijeđen­o u temeljnom ulju, potiče razgradnju tvrdokorno­g celulita.

ČUDESNA ŽELATINA ALOE VERE

Aloe vera, punim imenom Aloe vera Barbadensi­s Miller, biljka je koju od davnina koriste u liječenju i uljepšavan­ju. U narodnoj medicini koriste se listovi ubrani s biljaka starih od dvije do tri godine. Sok se izlučuje kad se zareže list, a želatina se uzima iz središnjeg dijela lista, gdje se nalaze stanice bogate sluzi. Želatina stimulira imuno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia