24sata

ZAVODLJIV OSMIJEH

Tijekom hladnog dijela godine posebnu je pozornost potrebno posvetiti njezi usana. Stoga posegnite za prirodnim balzamima na osnovi kokosova ulja koje možete obogatiti eteričnim uljima po izboru

-

RUŽ OD RUŽE

Pripremite 4 žlice svježih latica crvene ruže, veliku čašu ružine vodice, 5 žlica kokosova ulja, 2 žlice kakao maslaca i žličicu šafrana u prahu. Prokuhajte ružinu vodicu, dodajte latice i maknite sa štednjaka kad tekućina dobije tamnocrven­u boju. U posudu za kuhanje na pari ulijte kokosovo ulje, dodajte šafran, prelijte ružinom vodicom i sve dobro promiješaj­te. Rastopite kakao maslac i umiješajte u smjesu, miješajte dok se ne ohladi i ne zgusne, a zatim prelijte u posudu sa zatvaračem. Kakao maslac štiti usne, a šafran usnama daje sjaj i boju - želite li intenzivni­ju nijansu, u mješavinu dodajte prehramben­u boju po želji.

MASKA OD MRKVE ZA SUHU KOŽU

Dvije mlade mrkve naribajte i dobro iscijedite. U sok od mrkve dodajte polovicu žumanka i dvije kapi maslinova ulja. Sve dobro izmiješajt­e. Masku nanesite na očišćeno lice, izbjegavaj­ući područje oko očiju, i ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite toplom vodom.

Ili usitnjenu i naribanu mrkvu umiješajte s tri žlice svježeg sira i žlicom ulja od pšeničnih klica. Pripremlje­nu smjesu nanesite na lice, vrat i dekolte, a nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.

PASTA ZA SUHU KOŽU

Uzmite jedan žumanjak, maslinovo ulje i sok od limuna pa napravite pastu koju ćete nanijeti na vrat i lice. Ostavite da djeluje desetak minuta pa isperite vodom. Možete je nanositi koliko često želite, a to će vašu kožu zaštititi od isušivanja izazvanog vjetrom i hladnoćom.

UMORNA KOŽA

Ogulite jedan svježi krastavac i sitno ga naribajte. Dodajte od dvije do tri žlice vrhnja i dvije žlice gela od aloe. Nanesite masku i ostavite da djeluje 15 minuta te isperite lice hladnom

vodom i nježno obrišite.

ISPUCALE USNE

Balzam od meda služi za omekšavanj­e suhih usana i zaštitu protiv ispucalost­i. Pomiješajt­e dvije žlice meda s 5 kapi lavandine vodice. Debeli sloj balzama nanesite na usne prije spavanja i ostavite tijekom noći. Balzam čuvajte u hermetički zatvorenoj kutijici.

VOSAK ZA ZAŠTITU USANA

Potrebno vam je 10 g pčelinjeg voska, 2 žlice bademova ulja, žlica meda i 2-3 kapi eteričnog ulja naranče po želji. Rastopite vosak na pari, dodajte bademovo ulje, med i eterično ulje. Miješajte dok se sve dobro ne poveže, ohladite, pa ulijte u staklenu posudicu sa zatvaračem. Prije nego što se do kraja stegne dodajte još malo eteričnog ulja naranče. Nakon toga stavite u hladnjak da se stvrdne. Dobivenom smjesom premažite usne koje su vam ispucale od vjetra i hladnoće.

PILING ZA TIJELO

Pomiješajt­e šalicu tekućeg meda, pola šalice sezamovih sjemenki i šalicu osušenih i pomiješani­h listova metvice i lavande pa time istrljajte tijelo. Ostavite da odstoji na koži 20 minuta. Nakon toga se dobro istuširajt­e, nježno obrišite i namažite prirodnim losionom.

PRIRODNI LOSION

Prelijte litru zelenog čaja decilitrom vruće vode i ostavite da se ohladi. Procijedit­e i dodajte 50 ml jogurta. Ostavite da djeluje na koži 10 minuta, a nakon toga isperite.

ISPUCALA KOŽA

Pet žlica sitno sjeckanog lista koprive stavite u 100 g rastopljen­e svinjske masti. Ovu masu kuhajte na pari dok se ne stvori kaša i njome namažite ispucalu kožu više puta tijekom dana. Prije svakog mazanja kožu nježno obrišite mlakim čajem od kamilice. Ponavljajt­e tretman barem pet dana zaredom.

ZA NJEŽNE RUKE

Ogrubljele ruke smekšat ćete istrljate li ih polovicom kisele jabuke i ostavite li da jabučni sok djeluje nekoliko minuta pa ih potom isperete mlakom vodom.

SUHE RUKE

Za piling koji će suhoj, ispucaloj koži ruku vratiti vlažnost i mekoću izmiksajte 25 g mljevenih badema, žlicu tekućeg meda, dvije žlice suncokreto­va ili orahova ulja i žličicu limunova soka. Dobivenom smjesom obilno natrljajte ruke, ostavite 2-3 minute i isperite.

ČUVARKUĆA

Sameljite i isjeckajte sedam svježih listova čuvarkuće i iscijedite sok. Pomiješajt­e s jednakom količinom bademova ulja. Koristite za mazanje kod kožnih tegoba.

ULJE OD MRKVE

Naribajte korijen mrkve na sitni ribež, rasprostri­te u tanki sloj te ostavite da se prosuši na zračnom i suhome mjestu tijekom jednog do dva dana, kako u mrkvi ne bi ostalo previše vode. Vrlo rahlo posložite naribanu i prosušenu mrkvu u staklenku te prelijte biljnim uljem tako da ono bude 3-5 cm iznad sloja mrkve. Ostavite 3-4 tjedna na tamnijem mjestu (nikako ne na direktnom suncu) uz povremeno lagano miješanje i ocijedite. Ovo ulje njeguje i štiti osjetljivu kožu, a odlično je i kao dodatak regenerato­ru jer kosi daje blago crveni sjaj.

TONIK PROTIV BORA

Uzmite 100 g osušenog lišća peršina i prelijte decilitrom hladne vode. Drugi dan procijedit­e. Stavite na natečene kapke prije spavanja ili ujutro nakon buđenja. Protiv bora natopljenu vaticu natapkajte na mjesta na kojima se bore najviše pojavljuju, oko očiju, usana, nosa, na čelo i vrat. Ne ispirite, nego pustite da se tekućina osuši na koži i ponovite nekoliko puta.

SUHA KOŽA

U narodnoj medicini se kod mnogih tegoba s kožom, uključujuć­i opekline, suhu i oštećenu kožu, preporučuj­e mazanje uljem od sjemenki bundevi. Kod ispucalih peta uljem bundeve namažite stopala prije spavanja, navucite stare pamučne čarape, prespavajt­e u njima te ujutro operite noge toplom vodom i sapunom.

PROŠIRENE VENE

Za ublažavanj­e bolova od proširenih vena dobro je da se svježe strugana bundeva stavi kao blog na oboljela mjesta i drži što dulje, najbolje tijekom noći, omotana zavojem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia