24sata

Ve što radim svoj rokovnik

ISPUNILA JOJ SE ŽELJA Tonia Klarin (19) dobila je prvi posao. Radi četiri sata na dan, nije joj teško ustajati, a radni prsluk nosi i po kući...

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Želim slagati! Hoću slagati!, odmah sam rekla mami kad me pitala hoću li raditi u trgovini, kaže kroz smijeh Tonia Klarin (19).

Prošlog petka postala je zaposlenic­a prodavaoni­ce sportske odjeće Decathlon u King Crossu na Jankomiru. Uskočila je u tenisice i odjenula radni prsluk, koji, kako nam je ispričala njena mama Martina, ne skida niti po kući.

- Ništa mi nije teško - kaže nam pomalo sramežljiv­a Tonia, koja radi na odjelu za planinaren­je, a njen asistent Tomislav, inače profesiona­lni kajakaš, kaže kako im je već sad odlična pomoć. Kolege su je prihvatili kao ravnopravn­og člana tima. - Sviđa mi se ovdje. Danas imam puno zadataka - zadovoljno odgovara Tonia. Tri puta tjedno dolazi nova roba, pa Toniji u košarama donesu artikle i ona ih slaže na police. Prvi dan je slagala rukavice i čarapice po bojama, a vezice je stavljala u cipele. Njena voditeljic­a Mirjana Pavličević je hvali. - Već prvi dan bili smo oduševljen­i. Vrlo je uredna i pedantna, slaže sve po boji - kaže Mirjana i dodaje da će raditi po četiri sata. - Opuštena je u našem društvu. No bila je malo sramežljiv­a kad se trebalo službeno predstavit­i kolegama - kaže Mirjana te dodaje da ju je Tonia jedan dan ujutro nazvala i pitala kako je jer je jedan dan izbivala s posla. Kaže kako takvo nešto nikad nije doživjela niti od jednog drugog zaposlenik­a. Na razgovoru za posao nije imala tremu, ali kad su je pitali je li dobro, kazala je da samo želi znati je li dobila posao.

Kad je doznala da jest, uzviknula je: “Ostvarila mi se najveća želja u životu”. Iako je karakteris­tično za “downiće” da se vežu samo za jednu osobu, Tonia nema problema s prilagodbo­m i normalno surađuje s ostalih deset kolega na odjelu. S njima je vrlo opuštena.

- Ostali zaposlenic­i na tjednom sastanku napisali su da ih je Tonia nadahnula i po tome znam da je projekt uspio - kaže Mirjana. Ona je uz voditelja trgovine Tomicu Kolenka inicirala zapošljava­nje ljudi s Downovim sindromom. - Nismo očekivali da ćemo u samo tri i pol mjeseca uspjeti nekoga zaposliti. No evo, Tonia je prvi korak. Ovo ne radimo zbog reklame, ovo je čisto iz srca - kažu voditelji.

 ??  ?? SUPERMATUR­ANTICA SAD SE ZAPOSLILA
Tonia je svima poznatija kao maturantic­a sa sindromom Down koju je Matija Vuica odjenula u svoju haljinu za maturalnu večer
SUPERMATUR­ANTICA SAD SE ZAPOSLILA Tonia je svima poznatija kao maturantic­a sa sindromom Down koju je Matija Vuica odjenula u svoju haljinu za maturalnu večer

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia