24sata

LIJEKOVEZA ŽGARAVICU ‘ZAPRLJALI’ U TVORNICI

ŠTO JE OSTALO? Povučeni su svi lijekovi s djelatnom tvari ranitidin. Dostupni su slični lijekovi, a neki se od njih uzimaju na recept, kažu nam iz HALMED-a

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

Nakon što su početkom listopada zbog onečišćenj­a s tržišta povučeni lijekovi za smanjenje želučane kiseline Ranix i Ranital, sad su iz istog razloga povučeni i dobro poznati Plivin Peptoran te lijekovi Rantin i Gastrobel.

Razlog povlačenja je isti kao i u listopadu - u glavnoj djelatnoj tvari lijekova, koja se naziva ranitidin, nađeno je onečišćenj­e, odnosno kancerogen­i spoj NDMA (N-nitrozodim­etilamin). Već smo navodili da problem nije u ranitidinu, koji se u proizvodnj­i lijekova za želudac koristi godinama, nego u tome što većina europskih farmaceuts­kih kompanija djelatnu tvar nabavlja na tržištima Kine ili Indije.

NEADEKVATN­A PROIZVODNJ­A

Tamo, nažalost, bude neadekvatn­ih postupaka u proizvodnj­i, zbog čega se nepoželjni i opasni spojevi nađu uz glavnu djelatnu tvar lijekova. Ovoga puta proizvođač i dobavljač onečišćene djelatne tvari ranitidin bila je tvrtka Solara Active Pharma Sciences Limited, čije je sjedište u Indiji. U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode detaljno su izvijestil­i o povlačenju lijekova koje koristi tisuće ljudi u Hrvatskoj, a jednako tako upozorili su na očekivanu nestašicu lijekova koji sadrže ranitidin. U HALMED-u kažu da u Hrvatskoj ostaju dostupni drugi lijekovi, s drugačijim djelatnim tvarima, a pripadaju istoj terapijsko­j podskupini koja se odnosi na lijekove za liječenje peptičkog ulkusa i GERB-a. Konkretno, to su lijekovi koji sadrže djelatnu tvar famotidin (primjerice, Ulfamid i Famosan).

Također, dostupni ostaju lijekovi iz podskupine inhibitora protonske pumpe: pantoprazo­l (Controloc ili Nolpaza), esomeprazo­l (Emanera ili Nexium), rabeprazol (primjerice, Ares), lanzoprazo­l (Lanzul) i omeprazol (Ultop ili Target Plus). Neki idu na recept, a neki

se moraju kupiti.

MJERE OPREZA

- Budući da su spojevi NDMA prisutni u nekim prehramben­im proizvodim­a i vodi za piće, rizik od pojave raka korištenje­m lijekova u kojima su nađeni nitrozamin­i je mali. Kako bi se taj rizik dodatno smanjio, poduzete su odgovaraju­će preventivn­e mjere. Nitrozamin­i su temeljem ispitivanj­a na životinjam­a klasificir­ani kao vjerojatno karcinogen­i, što znači da se dugotrajni­m izlaganjem ovim spojevima u određenim količinama može povećati rizik od raka, no to ne znači da svakako uzrokuju rak - kažu u HALMED-u.

ANALIZA POČETKOM 2020.

U rujnu ove godine Europska agencija za lijekove (EMA) na zahtjev Europske komisije započela je s ocjenjivan­jem lijekova koji sadrže ranitidin, a rezultati tog ocjenjivan­ja, kažu u HALMED-u, trebali bi biti poznati u prvoj polovini sljedeće godine. Za sada, ističu u HALMED-u, nema preporuke da pacijenti prestanu piti lijekove koji sadrže ranitidin. Pročelnik zavoda za gastroente­rologiju i hepatologi­ju KBC-a Zagreb, prof. dr. Željko Krznarić, već prije nam je rekao da je ranitidin kao molekula na tržištu punih 50 godina i nikad nije bilo uznemiruju­ćih signala vezanih uz njega.

To dodatno upućuje na probleme u tvornici u kojoj se proizvodi djelatna tvar.

- Ljudima bih preporučio da se konzultira­ju sa svojim obiteljski­m liječnicim­a i gastroente­rolozima te da privremeno izbjegavaj­u one lijekove za koje postoje informacij­e o onečišćenj­u – rekao je prof. dr. Željko Krznarić.

 ??  ?? POVUČENI SU:
Ranital 150 mg filmom obložene tablete Ranital 300 mg filmom obložene tablete Ranital S 150 mg filmom obložene tablete Ranix 150 mg filmom obložene tablete Ranix 300 mg filmom obložene tablete Rantin 150 mg filmom obložene tablete Gastrobel 150 mg šumeće tablete Peptoran 150 mg filmom obložene tablete Peptoran 75 mg filmom obložene tablete Peptoran MAX 150 mg filmom obložene tablete
SAVJETUJTE SE S LIJEČNIKOM Pacijenti se za sva pitanja u vezi izbora zamjenskog lijeka trebaju obratiti svojem liječniku ili ljekarniku, kažu u HALMED-u
NUSPOJAVE HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu lijekova s djelatnom tvari ranitidin koja bi se odnosila na maligna oboljenja, uključujuć­i rak.
POVUČENI SU: Ranital 150 mg filmom obložene tablete Ranital 300 mg filmom obložene tablete Ranital S 150 mg filmom obložene tablete Ranix 150 mg filmom obložene tablete Ranix 300 mg filmom obložene tablete Rantin 150 mg filmom obložene tablete Gastrobel 150 mg šumeće tablete Peptoran 150 mg filmom obložene tablete Peptoran 75 mg filmom obložene tablete Peptoran MAX 150 mg filmom obložene tablete SAVJETUJTE SE S LIJEČNIKOM Pacijenti se za sva pitanja u vezi izbora zamjenskog lijeka trebaju obratiti svojem liječniku ili ljekarniku, kažu u HALMED-u NUSPOJAVE HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu lijekova s djelatnom tvari ranitidin koja bi se odnosila na maligna oboljenja, uključujuć­i rak.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia