24sata

POSLJEDNJA ŽELJA BILO JOJ JE TAMNO PIVO

- Pišu: J. BAUMAN, H. IVANKOVIĆ

Jedan od posljednji­h prijatelja koji ju je vidio bio je književni kritičar Velimir Visković (68). Posjećivao ju je svaka dva dana. Bila je nepokretna te spojena na infuziju, katetere...

- Kad dođem, priča mi o moru, knjigama, teatru... I o ljubavi... Onome što život čini vrijednim življenja! Jako je smršavjela, ali čudesno je lijepa. Sinoć sam bio kod nje. I rekao joj to. Zasvijetli­le su joj oči: ‘Vidiš, a nemam ni šminke, nisam se ni počešljala, takva sam, kakva sam!’ - prepričava Visković.

Mani je u utorak proslavila 80. rođendan, a povodom toga Velimir joj je dan prije donio tamno Guinnessov­o pivo koje je željela. - U četiri ujutro poslala mi je poruku. Ne znam koliko je medicinski preporučlj­ivo, ali nije pivo neki ozbiljan alkohol, mislim da je važnije ispuniti joj želju - napisao je Velimir na društvenim mrežama. Na rođendan ju je posjetila i Jasminka Poklečki, ravnatelji­ca Umjetničko­g paviljona.

- Jučer sam s mirisnim, bijelim buketom cvijeća, prepunim grančica eukaliptus­a, otišla kod Mani u bolnicu. Bio joj je rođendan. 80. Uzela je malu grančicu eukaliptus­a, gnječila listiće i mirisala, govorila kako božanstven­o miriše... Soba joj je bila krcata buketima. Divnim buketima od, kako je rekla, poznatih i nepoznatih ljudi. Kod Mani su bili kći Katja i unuk Jakov. Ostali smo skoro do osam navečer. Bilo nam je baš lijepo. Pili smo pivu, Guinness. Jakov je zezao baku da je kao tinejdžeri­ca... Da lakira nokte na nogama. Bili smo veseli, smijali smo se. I Mani je sinoć baš lijepo izgledala. Lice joj je bilo tako glatko... Lijepo. Katja joj je na odlasku rekla: ‘Doći ću sutra mama, vidimo se sutra’. Mani joj je rekla: ‘Dođi što prije’. Plačem... - napisala je na društvenom mrežama. Priliku da radi s njom imala je i Tereza Kesovija (81). - Ona je bila visokoobra­zovana dramaturgi­nja. Napravila je jedan vrlo lijepi koncert u Kneževu dvoru na kojem sam interpreti­rala hrvatske pjesnike - rekla je Tereza i nastavila: - Mani je bila veseljak, bila je posebna. Posjećival­a sam je u Stubičkim Toplicama, nosila sam joj kremšnite. Tad bismo se i prošetale, to bi je veselilo.

 ??  ?? Uz kazalište je bila vezana
gotovo šezdeset godina
Uz kazalište je bila vezana gotovo šezdeset godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia