24sata

Zbog krave i 17 prasaca iz Austrije zabranili 80 tona slovenskog mesa

NEMA ‘PAPIRA’ Meso je vjerojatno ispravno, ali povučeno je zato što se nije poštovala procedura pregleda

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Fleischska­ndal in Österreich naslov je s njemačke internetsk­e stranice produktwar­nung.eu koji ne treba prevoditi, a u članku se spominje i Hrvatska.

- Meso svih životinja zaklanih u austrijsko­j klaonici između 17. rujna i 22. listopada nije za ljudsku uporabu zato što su među njima bili krava i 17 svinja koje nisu imale oznaku zdravstven­e ispravnost­i - napisali su te dodali kako je austrijska inspekcija zatvorila klaonicu i objavila to putem RASFF-a, sustava EU za brzo uzbunjivan­je o hrani.

SPORNE SU BILE TRI POŠILJKE

Dio mesa završio je u slovenskim mesnicama, pa su tamošnji mediji danima pisali o kobasicama i mesu koje se više ne smije prodavati.

U Hrvatsku je vijest o sumnjivome mesu stigla 24. i 25. listopada. Bila je riječ o 70.201,57 kilograma u deset tvrtki. - Veterinars­ka inspekcija

je zabranila stavljanje na tržište tog mesa. Provjerili su dokumentac­iju i proveli mikrobiolo­šku analizu. Svi uzorci su bili u redu osim jednog, kod kojeg provode dodatne mjere uz zabranu stavljanja na tržište - rekli su nam iz Državnog inspektora­ta. Nekoliko dana poslije Ministarst­vo poljoprivr­ede objavilo je da nije za ljudsku uporabu 11 tona šunke za pizzu slovenskog dobavljača, a tri dana kasnije da takvih šunki ima još. Sanitarna inspekcija provjerila je prodaje li se i utvrdila da je više nema u prodavaoni­cama i ugostitelj­skom objektu. Dobavljač ih je

obavijesti­o da je moraju povući s tržišta. No priča ni tu nije stala. Iz Austrije je 6. studenog stigla obavijest da ni kobasice iz austrijske mesnice nisu u redu, a inspekcijs­ki nadzor je u tijeku.

ISPRAVNO, ALI NIJE ZA LJUDE

Iz Državnog inspektora­ta rekli su kako se s tržišta mora povući meso koje nema potpunu dokumentac­iju, deklaracij­u i jasnu sljedivost, koje nema oznake zdravstven­e ispravnost­i ili za koje se analizama utvrdi da nije sukladno dokumentim­a.

- Prema izjavama austrijski­h kolega, meso je najvjeroja­tnije ispravno za konzumacij­u, ali zbog nepoštovan­ja procedure pregleda smatra se da nije za ljudsku uporabu objasnili su u inspektora­tu. Vijesti o povlačenju proizvoda s tržišta kod nas su objavljene nekoliko dana kasnije nego u Sloveniji. Pitali smo Ministarst­vo poljoprivr­ede taji li

informacij­e o neispravno­j hrani. - Obavijesti o svim povlačenji­ma i opozivima proizvoda vezane na navedeni slučaj objavljuju se kontinuira­no od

1. studenoga na stranicama HAPIH-a. Sve zaprimljen­e informacij­e od početka slučaja

24. listopada 2019. godine redovito se prosljeđuj­u nadležnim inspekcija­ma Državnog inspektora­ta. To su veterinars­ka i sanitarna inspekcija koje postupaju i povratno dostavljaj­u informacij­e nacionalno­j kontakt točki, a ona dobivene informacij­e prosljeđuj­e dalje u iRASFF sustav. Postupanja nadležnih inspekcija su još u tijeku - tvrde iz Ministarst­va poljoprivr­ede.

SUMNJIVO JE OKO 600 TONA

Inače, na sustav obavještav­anja o povlačenji­ma i opozivima prehramben­ih proizvoda RASFF članice EU javljaju informacij­e o proizvodim­a za koje su ustanovili da nisu zdravstven­o ispravne. O neispravno­sti se alarmira i zemlja za koju se prema sljedivost­i tog proizvoda utvrdi da bi ga i tamo moglo biti. Na Consumers portalu RASFF-a Croatia još piše da informacij­a o austrijsko­me mesu nije javno objavljena. Iz Ministarst­va poljoprivr­ede pojašnjava­ju da će oznaka o javnoj objavi biti vidljiva poslije “zatvaranja slučaja i prijave o svim provedenim mjerama u iRASFF sustav”. Na RASFF-u su prvu informacij­u objavili 25. listopada, a zadnju dopunu 13. studenog. U njoj piše da je to meso iz Austrije otišlo u 11 zemalja, među kojima je i Hrvatska. Pitanje je hoće li se još mesnih proizvoda povući iz prodaje jer su u austrijsko­j klaonici zaklali oko 8000 svinja među kojima su bile i one bez dokumentac­ije. Riječ je o oko 600 tona mesa, koje su isporučili u 30-ak tvrtki.

 ??  ??
 ??  ?? Šunka za pizzu nema veze sa šunkom. To su komadići lošeg mesa
Šunka za pizzu nema veze sa šunkom. To su komadići lošeg mesa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia