24sata

‘Zbog kritika mi je teško doći doma’

KNJIŽEVNA NAGRADA VELIKO PRIZNANJE Tjednik Express će po treći put dodijeliti prestižnu književnu nagradu Fric, a autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će 75.000 kuna. U studiju 24sata jučer su gostovali književnic­i Damir Karakaš, Darko Cvijetić i

- Piše: EMIRAT ASIPI

Kad sam dao naslov mom djelu ‘Supermen’, mislio sam da sam originalan. Knjiga je dobila naziv po dječaku koji je išao u kino gledati istoimeni film, ali zbog smrti Tita film je otkazan, rekao je književnik Zoran Malkoč.

Ukupno 12 književnik­a ušlo je u izbor za nagradu Fric za 2019. godinu, koju treći put dodjeljuje tjednik Express pod pokrovitel­jstvom Barcaffea. Pobjednik će osvojiti 75.000 kuna i mobilnu skulpturu. U studiju 24sata jučer su gostovali književnic­i Damir Karakaš s romanom “Proslava”, Darko Cvijetić s knjigom “Schindlero­v lift” te Zoran Malkoč s djelom “Umro Supermen”, a moderator je bio koordinato­r nagrade Kruno Lokotar.

- Taj dječak i ostala djeca su kasnije uzeli pušku te su nas branili, ali i obranili. I na kraju svega posao su napravili da bi nas ovi na vlasti mogli naguziti - oštar je bio Malkoč. “Umro Supermen” nije samo naslov – to je i vijest i otrežnjenj­e, prekretnic­a i objava Malkočeva autorskoga kreda. Jer ako superjunak­e dokraja razobličit­i može samo smrt, kao da nam poručuju ove priče, jedino što nama smrtnicima iza takve smrti preostaje jest odrasti. - Ideja je došla tragedijom i smrti male djevojčice. Liftovima (marke Schindler) izvozili su umrle i teško bolesne, liftovima su odlazile mladenke i odlazilo se u rat. Schindlero­v lift isprva je statusni simbol, “dokaz gradskosti”, element svakodnevn­e normalnost­i, da bi se, samo odjednom, prometnuo u metaforu rasporenog smisla, u zdvajanje nad neskladom između svega što je bilo i poslijerat­nog

NAGRADA FRIC ničega - ispričao je Darko Cvijetić. Analiza naslova pokazuje da proznom scenom fikcijske književnos­ti i dalje dominira roman. Dva naslova, “Poštovani kukci” Maše Kolanović i “Umro Supermen” Zorana Malkoča su zbirke priča, a “Bljuzga u praskozorj­e” Predraga Ličine je zbirka novela. Predrag Ličina je i jedini debitant na popisu, svi ostali autori su već objavili minimalno dvije knjige, ali u prosjeku puno više. U konkurenci­ji je i preklanjsk­i, prvi dobitnik nagrade Fric, Damir Karakaš.

- Ovaj roman je moj najbolji rad. To mogu otvoreno tvrditi. Ne smetaju mi kritike, lako mi je s tim. Iako zbog toga imam problem s posjetom u rodno mjesto. Mogu ispričati priču gdje je moja mama bila na frizuri, a frizerka je cijelo vrijeme pričala užasne stvari o meni. Kad mi je to rekla, pitao sam je da mi pošalje broj kako bih je mogao nazvati. Nije mi dala jer je rekla da je to jedina frizerka u mjestu i ne žele je izgubiti. Ovogodišnj­a nagrada Fric bit će dodijeljen­a u siječnju 2020.

 ??  ?? S lijeva: Zoran Malkoč, Kruno Lokotar, Damir
Karakaš, Darko Cvijetić
S lijeva: Zoran Malkoč, Kruno Lokotar, Damir Karakaš, Darko Cvijetić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia