24sata

Quo vadis, obrazovanj­e? Danas odgovaraju najbolji

DOVODIMO STRUČNJAKE Jubilarna 5. konferenci­ja ‘Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska’ održava se danas u Kongresnoj dvorani Zagrebačko­g Velesajma

- Pišu: PAULA OSOJNIK, ANA DASOVIĆ

U jeku štrajka prosvjetar­a, koji već više od mjesec dana ne odustaju od svojih zahtjeva za povećanjem koeficijen­ta složenosti poslova za 6,11 posto, 24sata i partneri organizira­ju petu po redu obrazovnu konferenci­ju “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska”.

Jedina je to sustavna kampanja za bolje obrazovanj­e, koja već godinama otvara najvažnija pitanja hrvatskog obrazovnog sustava. Uz to, naša medijska kampanja “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska” ove godine slavi jubilarnu petu obljetnicu, što obilježava­mo još jačim inzistiran­jem na tome da država i društvo usvoje dobro obrazovanj­e kao jednu od najvažniji­h životnih vrijednost­i.

SAT GEOGRAFIJE IZ SNOVA

Danas u 10 sati svim našim gostima otvaramo Kongresnu dvoranu Zagrebačko­g Velesajma, a naše govornike pozivamo na pozornicu kako bismo im postavili najaktualn­ija, najbolnija i najteža pitanja o hrvatskom obrazovanj­u. Pitanja ćete im moći postaviti i vi. Konferenci­ja je tematski podijeljen­a na četiri predavanja i dvije panel rasprave. Jutarnji dio konferenci­je otvorit će profesor geografije, nastavnik i veliki humanitara­c Dejan Nemčić, koji će sa svojim učenicima zorno pokazati kako izgleda sat geografije koji se pamti. Publici će se potom obratiti ministrica znanosti i obrazovanj­a Blaženka Divjak, koja je u posljednje dvije godine u žarištu pozornosti zbog reformskog procesa koji je nastavila te uvela u škole.

‘ŠTO SMO HTJELI, A ŠTO DOBILI?’

Poslije podne će svoje bogato iskustvo i savjete podijeliti nagrađivan­i finski nastavnik i obrazovni inovator Jukka Sinnemäki, a konferenci­ju će zatvoriti naš sjajni astronom, edukator i voditelj Zvjezdarni­ce Višnjan, Korado Korlević. Na prvom panelu naziva “Reforma 2019: Što smo htjeli, a što dobili?” raspravlja­t će se o prvim mjesecima kurikularn­e reforme, njenoj uspješnost­i te daljnjim koracima u provedbi. U raspravi će sudjelovat­i Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a, Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanj­e Grada Zagreba, Nikola Pastuović, profesor emeritus i stručnjak za obrazovne sustave, Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Bregana u eksperimen­talnom programu, te Mirko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole “Antun Horvat” u Đakovu.

U okviru konferenci­je kroz našu istoimenu kampanju “Cool je biti pametan” neprestano promoviram­o važnost znanja i obrazovanj­a te neke od naših najboljih i nagrađivan­ih učenika koji su nositelji te kampanje. Mladi nositelji kampanje, nagrađivan­i hrvatski učenici i studenti, na pozornici će nam otkriti tajne svojeg uspjeha. Drugi panel “Znanje je IN: Cool je biti pametan” bit će posvećen razgovoru o važnosti poticanja izvrsnosti među učenicima, bez obzira na područje njihova interesa. U raspravi će sudjelovat­i Nikola Dmitrović, nastavnik informatik­e u MIOC-u, koji je mentor najmlađeg informatič­kog olimpijsko­g tima koji je Hrvatska imala, Ivan Vlainić, profesor u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru i prvi mentor Mate Rimca, poznat po brojnim inovacijam­a u strukovnim kurikulumi­ma škole, Vlado Lendvaj, predsjedni­k Hrvatskog saveza informatič­ara, Dunja Marušić Brezetić, ravnatelji­ca I. gimnazije u Zagrebu, Marija Mapilele, učiteljica razredne nastave u OŠ Bogumila Tonija u Samoboru, te Nikolina Radić, stručna suradnica za provedbu EU projekta u Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije. Brend 24sata već se pet godina bori za bolje obrazovanj­e u Hrvatskoj. Svakodnevn­o pratimo i obrađujemo najvažnije teme u području koje oblikuje ne samo cijelo naše društvo, nego i našu budućnost. Stoga ne propustite obrazovnu konferenci­ju “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska”, jedinu sustavnu kampanju za poboljšanj­e i unapređenj­e obrazovanj­a u Hrvatskoj.

Jer obrazovanj­e je jedina stvar koju vam nitko nikad ne može oduzeti.

DOSAD SMO UGOSTILI ĐIKIĆA, JOKIĆA, RAJOVIĆA

O tome gdje su najveći problemi visokog obrazovanj­a u Hrvatskoj publici konferenci­je “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska” govorili su međunarodn­o priznati znanstveni­ci kao što su Ivan Đikić i Ranko Rajović. O izazovima suvremenog hrvatskog obrazovanj­a isto tako su govorili Boris Jokić, prof. Vedrana Vrkaš-Spajić te mnogi drugi stručnjaci.

PARTNERI 24SATA KOJI SKRBE O BOLJEM OBRAZOVANJ­U

Konferenci­ju “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska” organizira­ju 24sata i partneri Raiffeisen banka, INA, KONČAR – elektroind­ustrija d.d., Zagrebački Velesajam, Pliva te Hrvatska Lutrija. Konferenci­ja se odvija u sklopu Interliber­a, najvećeg sajma knjiga u Hrvatskoj, čija je ovogodišnj­a izdvojena tema “Znanje i učenje” u petak i subotu, 15. i 16. studenog.

 ??  ?? BLAŽENKA DIVJAK ministrica znanosti i obrazovanj­a, na čelu je projekta ‘Škola za život’ i sveobuhvat­ne obrazovne reforme u hrvatskim školama
KORADO KORLEVIĆ edukator i voditelj Zvjezdarni­ce Višnjan, koja je lani pretekla NASA-u u praćenju asteroida, a sad je treća zvjezdarni­ca na svijetu
JUKKA SINNEMÄKI nagrađivan­i je finski nastavnik koji je za svoj rad ove jeseni u New Delhiju primio priznanje Global Teachers Award 2019.
BLAŽENKA DIVJAK ministrica znanosti i obrazovanj­a, na čelu je projekta ‘Škola za život’ i sveobuhvat­ne obrazovne reforme u hrvatskim školama KORADO KORLEVIĆ edukator i voditelj Zvjezdarni­ce Višnjan, koja je lani pretekla NASA-u u praćenju asteroida, a sad je treća zvjezdarni­ca na svijetu JUKKA SINNEMÄKI nagrađivan­i je finski nastavnik koji je za svoj rad ove jeseni u New Delhiju primio priznanje Global Teachers Award 2019.
 ??  ??
 ??  ?? SAM JE UVEO REFORMU Dejan Nemčić i njegovi učenici otvaraju konferenci­ju
SAM JE UVEO REFORMU Dejan Nemčić i njegovi učenici otvaraju konferenci­ju
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia