24sata

Pobijedio sam poteškoće i trud se vraaća u medaljama

BRAVO Jedva sam preživio porođaj. Oživljaval­i su me. Ponosan sam na CNC stroj za koji sam dobio medalju na sajmu inovacija, kaže Nemanja

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

U konkurenci­ji od 800 vršnjaka iz 40 zemalja svijeta Nemanja Marić (18) iz Zagreba osvojio je zlatnu medalju na Međunarodn­om sajmu inovacija u Nürnbergu. Izradio je mini CNC stroj za graviranje.

No put do takvog ostvarenja za Nemanju je bio prilično trnovit i bez zadrške priča kako se od prvog udaha bori s različitim teškoćama. - Rodio sam se u osmome mjesecu trudnoće, prije termina, i nisam disao. Morali su me oživljavat­i, pa su me poslije držali u inkubatoru. Uspio sam se izboriti. Inače, materinji jezik mi je mađarski jer mi je i mama Mađarica. Kao dijete sam živio u vojvođansk­om selu Bezdan, u kojem žive pretežno Mađari, i doma smo govorili mađarski. Roditelji su mi se razveli pa sam s majkom prije 15 godina stigao u Zagreb. Morao sam učiti novi jezik i u tome sam imao poteškoća - objašnjava nam Nemanja, koji se od četvrtog razreda osnovne škole školovao po prilagođen­om programu.

DJED MU JE INSPIRACIJ­A

Ulagao je puno truda i uspio je nadvladati svoje teškoće. Vodili su ga kao neurorizič­no dijete s komunikaci­jskim teškoćama. Kaže da je najveći utjecaj na njegov odabir zanimanja, kao i na sve što je postigao, imao je djed. - On je bio varilac i radio je u tvrtki u Somboru. Na velikom natjecanju u Jugoslavij­i bio je prvak i tad je dobio od Tita gravirani zlatni sat. Uvijek mi je govorio da bi bilo dobro da idem njegovim stopama. Učio me variti još kao dijete - objašnjava nam mladić, koji je djeda i poslušao, pa je upisao Strojarsku tehničku školu Fausta Vrančića u Zagrebu.

RAZVOJ MINI STROJA

Odabrao je smjer za CNC operatera i tako došao u razred prof. Mladena Marušića, mentora koji se istaknuo u radu s mladim talentima. - Već lani na satima mi je donio nacrte za CNC mini stroj i počeli smo pričati o nacrtima te planovima za realizacij­u takvog stroja - rekao je profesor, a Nemanja dodaje da se ideja u njegovoj glavi razvijala godinu dana.

- Kroz praksu sam uvidio da bi postojeći masivni strojevi koji se koriste u autoindust­riji ili industriji oružja mogli funkcionir­ati u manjim dimenzijam­a. Takvi strojevi vrijede od 40.000 do nekoliko milijuna eura. Svoj mini stroj izradio sam za tristotinj­ak eura, i to zato što sam morao kupovati dijelove na internetu - kaže mladić. Njegov stroj spojen je s laptopom, za koji je nabavio poseban program.

- Ti programi se mogu kupiti na internetu. Program stroju daje naredbu želi li gravirati slova ili napraviti neki crtež. Ovisno o materijalu i noževima za taj materijal, stroj po naredbi kreće u izradu. Težak je oko tri kilograma i služi za graviranje drva, stakla, plastike, aluminija i zlata. Glava stroja je od biorazgrad­ivih materijala, koji se razgrade za šest mjeseci - kaže.

USAVRŠAVA STROJ I RADI NA SEBI

Svoju budućnost vidi u Hrvatskoj i kaže da će uskoro otvoriti obrt. Planira usavršavat­i svoj stroj, a radi i na sebi.

- Upisao sam večernju školu za strojarsko­g tehničara kako bih imao četverogod­išnju školu i mogao upisati studij na Fakultetu strojarstv­a i brodogradn­je. Želim vidjeti koliko mogu postići. Mnogi su mi rekli da neću postići ništa, a ja se trudim kako bih sebi i njima dokazao da to nije točno - zaključio je.

 ??  ?? PRVI POSAO Dobio sam prvu poslovnu ponudu jedne tvrtke iz Splita
PRVI POSAO Dobio sam prvu poslovnu ponudu jedne tvrtke iz Splita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia