24sata

U Lukinoj eri HNS-u i do 100 milijuna eura

NAGRADNI FOND Remi sa Slovačkom vrijedi 9,25 milijuna eura. A francuska je bronca u savez donijela tek 7,36 milijuna...

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Na Olimpijsko­m stadionu u Kijevu 70.000 navijača sa žutim zastavicam­a stvorilo je pakao. Dvije mlade države s toliko asova u nogometnoj reprezenta­ciji borile su se za svoj prvi odlazak na svjetsko prvenstvo.

Boban, Šuker, Bokšić i društvo iz Zagreba na uzvrat playoffa za plasman u Francusku donijeli su 2-0. Ali tog 15. studenog 1997. Ukrajinci su krenuli kao kamikaze. Andrij Ševčenko, današnji izbornik, već je u 4. minuti zabio za 1-0, a ubrzo je i drugi put zatresao Mrmićevu mrežu. No norveški suci na čelu s Runeom Pedersenom označili su zaleđe. I sasvim sigurno ostali zapamćeni među ukrajinski­m nogometnim pukom kao što mi pamtimo “suce kradljivce” Sundella, Maiera, Nishimuru...

VIŠE DOBILA I SJEVERNA KOREJA

U 27. minuti jedan je udarac Alena Bokšića netko od domaćina skrenuo, ušlo je za 1-1 i tu je priči bio kraj. Hrvatska je na današnji dan izborila odlazak u Francusku, ondje osvojila broncu, a kasnije postala najuspješn­ija reprezenta­cija doigravanj­a svih vremena. A Ukrajina najneuspje­šnija.

A vjerovali ili ne, Hrvatski je nogometni savez od Fife za nastup na SP-u u Francuskoj zaradio osam milijuna švicarskih franaka. Za sedam utakmica, polufinale i pobjedu u utakmici za broncu. Što je danas vrijednost 7,36 milijuna eura. Kikiriki, sića... Četiri godine kasnije samo za nastup na SP-u u Japanu i Koreji HNS je zaradio 5,5 milijuna franaka, 2006. u Njemačkoj sedam milijuna, a 2010. u JAR-u svaka reprezenta­cija koja se plasirala ondje zaradila je u startu devet milijuna franaka. Dakle, više su tad zaradili Slovenija, Novi Zeland i Sjeverna Koreja nego Hrvatska za francusku broncu!? Eto, toliko je porasla zarada u svijetu nogometa u dva desetljeća. Plasman na Euro 2020. Uefa će nagraditi s po 9,25 milijuna eura za svaki savez, pobjeda u skupini vrijedi 1,5 milijuna a remi 750.000 eura. Treba li istaknuti: najveći nagradni fond dosad. Luka Modrić u reprezenta­ciji je od 2006. godine.

ZA RUSKO SREBRO 25,5 MIL.

Tad je Hrvatska od Fife za nastup na SP-u dobila 6,5 milijuna eura, a za srebro u Rusiji 25,5 milijuna eura. Ukupno je na šest velikih natjecanja Luka s desecima suigrača koje je izmijenio HNS-u priskrbio 75,7 milijuna eura. Gotovo pola toga podijelili su igrači među sobom. Odu li “vatreni” na Euro iduće godine - u što ne sumnjamo taj će iznos otići na 85 milijuna, a ako rezultat bude velik - što vjerujemo - možda dođe i do 100 milijuna eura.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia