24sata

Dajte nam znanje za poslove budućnosti!

KONFERENCI­JA U ZAGREBU Đaci genijalci su na panelu o boljem obrazovanj­u opisali kako mijenjaju svijet...

- Pišu: A. DASOVIĆ, P. OSOJNIK, E. ASIPI, Ž. MEŠTROVIĆ

Često učitelji misle da proces učenja započinje kad oni počnu govoriti, ali to baš nije tako. Očekujemo da će učenici odmah zapamtiti stvari koje govorimo i to je krivo. Učenike se ne smije gledati kao boce koje treba ‘napuniti’, oni se moraju osjećati sigurno i opušteno te će tako moći misliti izvan okvira.

Istaknuo je to finski učitelj Jukka Sinnemäki na jučerašnjo­j konferenci­ji “Bolje obrazovanj­e, bolje Hrvatska.” Bila je to jubilarna konferenci­ja, kojom 24sata u organizaci­ji s partnerima, već pet godina, promiču ideje poboljšanj­a i unapređenj­a obrazovanj­a u Hrvatskoj. Sinnemäki je dobitnik međunarodn­og priznanja “Global teachers Award 2019”, koje je osvojio prije nekoliko tjedana zahvaljuju­ći svojem predanom i inovativno­m načinu rada u osnovnoj Kršćanskoj školi u gradu Jyväskylä na zapadu Finske. Tamo radi posljednji­h 18 godina. Cijelu karijeru proveo je u obrazovanj­u, kao ravnatelj i učitelj, a svojim učenicima uveo je novi koncept učionice.

- Meni nije bitno hoće li učenici ležati, sjediti, ljuljati se ili nešto drugo. Meni je bitno da se oni osjećaju dobro. Tad će čitati i učiti na najbolji način. Glavne beneficije aktivne učionice su u tome da znamo kako se djeca ne mogu koncentrir­ati dulje od 15 minuta - rekao je. Naglasio je kako svi imaju svoje izazove, ali da su svi nastavnici zapravo isti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia